Bivanje

MSS s kampanjo “Nimam kam” opozarja na stanovanjsko stisko mladih

Na MSS-ju so pričeli z zagovorniško kampanjo o stanovanjski problematiki mladih pod geslom »Nimam kam«. Tekom kampanje bodo na javnost in odločevalce naslovili dejstva ter problematiko, s katero se dandanes soočamo mladi.

Mladinski svet Slovenije je na svoji spletni strani zapisal, da na nekaterih območjih stanovanj za najem preprosto ni, čeprav podatki iz 2018 kažejo, da je v Sloveniji 152.280 praznih stanovanj. Po njihovih besedah se ta številka pa se v zadnjih letih ni kaj bistveno spremenila. Stanovanjska problematika je v zadnjih letih prerasla v najbolj perečo problematiko mladih. Po navedbah Statističnega urada so se od leta 2015 pa do 2022 cene nepremičnin na ravni celotne države zvišale za 72,56 %, kar je ob veliko nižji rasti dohodkov še toliko bolj zaskrbljujoče.

Opozarjajo na znano dejstvo, da je potreb po neprofitnih stanovanjih veliko, okvirno 10.000 stanovanj. Gre pa pri teh številkah le za število prosilcev za neprofitno stanovanje, ki so se v zadnjih letih prijavili na razpise za dodelitev neprofitnih stanovanj in so do njih upravičeni, a so ostali na čakalnih listah.

Nimam kam - Še pes jo ima, jaz pa ne

Dodajajo še, da so se cene drugje dvigale še bolj drastično kot v Ljubljani, predvsem zaradi odsotnosti sistemov pomoči. V Ljubljani so se cene stanovanj dvignile za 84,47 %, drugod po Sloveniji (izzvzeti sta MO Ljubljana in Maribor) pa za 89,21 %.

“Dejstvo je, da si povprečen mlad človek, ki se preživlja z lastnim delom, ne more kupiti stanovanja, zelo težko pa tudi plačuje tržno najemnino,” opozarjajo na MSS

Kampanja “Nimam kam” bo trajala od 26. marca do 23. aprila 2024. Zaključek kampanje bo zaokrožila novinarska konferenca. Aktivnosti kampanje lahko spremljaš na spletni strani in na družbenih omrežjih FacebookInstagram in TikTok.

MSS
MSS

Sorodni članki

Back to top button