Življenjski slog

Zakaj do nezvestobe ne prihaja samo v “slabih” zvezah?

Nezvestoba ni vedno posledica slabega odnosa, definitivno pa marsikateri odnos uniči. Ljudje, ki varajo, imajo svoje partnerje pogosto radi in ne želijo končati skupnega življenja z njimi. Zakaj pa potemtakem do varanja sploh prihaja?

Varanje je najslabši možen način izdaje partnerja in definitivno odlična bližnjica do (običajno trajne) izgube zaupanja. Z nezvestobo se pod vprašaj postavi kar celoten odnos.

Za varanje niso vedno “krivi” slabi odnosi, saj ljudje pogosto varajo partnerje, ki jih sicer ne želijo prizadeti. Kaj pa o dejanskih razlogih varanja menijo psihoterapevtski delavci? Preveri 7 razlogov, zakaj ljudje varajo.

1 Raziskovanje samih sebe

Varanje nekaterim predstavlja način raziskovanja potlačenih delov samega sebe. Takšni ljudje se dejansko ne želijo spremeniti, temveč le začasno pozabiti na lastne omejitve. V tistih, s katerimi varajo, pa iščejo samo skrite različice sebe.

2 Negotovost

Nezvesti se pogosto borijo s samozavestjo. Ne počutijo se privlačno, močno, pametno, lepo, mlado ali karkoli drugega. Zato potrditev iščejo v varanju. Tako se vsaj za nekaj trenutkov počutijo zaželene in vredne.

zveza, zaupanje, nezvestoba, odnos, samozavest, negotovost, travme, greh, pričakovanja
Tisti, ki varajo, imajo pogosto probleme z lastno samozavestjo.

3 Zapeljivost greha

Varanje je mnogim zapeljivo predvsem zato, ker je prepovedano. Prepovedano je seveda vedno slajše. In ker se v zvezi ne sme varati, ima to dejanje poseben čar.

4 Nerazrešene travme iz otroštva

Včasih je nezvestoba posledica odzivanja na nerešene travme iz otroštva. Gre lahko za zanemarjanje, čustveno zlorabo, fizično nasilje, spolno zlorabo … Nezvestoba je v teh primerih v bistvu posledica pomanjkanja navezanosti, ki izvira iz preteklih bolečin.

5 Občutki še nedoživetega

Tukaj gre za stvari, ki bi se nekoč lahko zgodile, ljudi, ki so nam pobegnili … Če nekdo ni zadovoljen s svojim trenutnim življenjem, se lahko začne ozirati nazaj in poveličevati scenarije, ki se niso zgodili.

zveza, zaupanje, nezvestoba, odnos, samozavest, negotovost, travme, greh, pričakovanja
Ko gledamo nazaj, se pogosto spominjamo samo lepega, a resnica je običajno daleč od tega.

6 Nerealna pričakovanja

Nekateri varajo, ker njihova pričakovanja o zvezah in odnosih preprosto niso realna. Verjamejo, da bi moral njihov partner zadovoljiti vse njihove potrebe in želje. In če te praznine ne napolnijo recimo prijatelji, lahko hitro pride do varanja.

7 Sebičnost

Nekateri kljub temu, da ljubijo svojega partnerja, verjamejo, da si zaslužijo več, zaprisego k zvestobi pa dojemajo kot nekaj, kar se da zaobiti.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button