Zdravje

5 načinov, kako lahko prekineš začaran krog družinskih travm

Otroci, ki so odraščali v psihično ali fizično nasilnih okoljih, v kasnejšem življenju pogosto nadaljujejo z nezdravimi vzorci in vedenjem, ki ga poznajo od doma. Mnogi sploh ne vedo, da so travme doživeli in da zloraba ne bi smela biti normalna. Tudi iz tega pa se da rešiti. Preveri, kako.

Stvari, ki jih poznamo, se nam zdijo normalne. In tako mnogi, ki so bili v otroštvu ali mladosti izpostavljeni nasilju in zlorabam, šele kot odrasli opazijo moteče in nezdrave vzorce. In četudi se temu na neki točki želijo izogniti, mnogi ponavljajo nezdrava vedenja, ki so se jih naučili v preteklosti. Družinske travme tako šele po letih vzbujajo vprašanja, kot je “zakaj me privlačijo nasilni moški?“.

Prekinitev strupenega kroga enkrat za vselej

Nihče pa noče ostati ujetnik nezdravih vzorcev in še huje – te prenašati na svoje potomce. Za opuščanje vzorcev, ki smo jih poznali vse življenje, pa sta potrebna čas in predanost.

Travme, travma, družina, žrtve travme, zanikanje, slabosti, ljubezen, sočutje, pogovor
Otroci, ki so izpostavljeni nasilju, običajno normalizirajo neprimerne interakcije in nezdrave vzorce kot odrasli težje prepoznavajo.

Preveri pet nasvetov, ki ti lahko pomagajo na poti do zdravljenja in prekinitve vzorcev nezdravega vedenja, ki izvirajo iz travme.

1 Priznaj, da je bilo to, kar se ti je zgodilo, travmatično

To je eden izmed najtežjih, a najpomembnejših korakov. Če si ne priznaš, kaj točno se je zgodilo, ta travma plava nekje v podzavesti. Pri tem pa ne gre za to, da bi moral nekoga okriviti za storjeno, temveč preprosto za sprejemanje stvari, ki so se ti zgodile.

Mnogi si pri tem koraku pomagajo s pisanjem dnevnika, terapijo ali pogovorom z najbližjimi. Če se boš obrnil na koga, ki je bil v preteklosti del tvoje travme, pa bodi previden. Zanikanje pristnosti tvojih izkušenj lahko bolečino le še dodatno poglobi.

2 Poišči podporo

Najboljši način doseganja osebne rasti in napredka je načrtno delo na tem. Običajno pa za to potrebujemo pomoč in podporo. Žrtve travme se najpogosteje odločajo za obisk terapevta, prebiranje knjig, obiskovanje skupin za podporo, pisanje dnevnikov in samorefleksijo.

Travme, travma, družina, žrtve travme, zanikanje, slabosti, ljubezen, sočutje, pogovor
Če posameznik ni pripravljen prestopiti praga travm, se njegovi vzorci obnašanja nadaljujejo še daleč v odraslo dobo.

3 Naredi popis področij, ki jih želiš izboljšati

To naj ne bo seznam slabosti, ki bi jih rad odpravil, temveč seznam področij, za katera veš, da ti bodo pomagala pri izgradnji samozavesti in odnosov. Pregledovanje šibkejših točk pa zahteva veliko moči. Preglej vzorce vedenja, ki se pojavljajo v tvojih odnosih in ne pozabi, da ugotovljenega ne boš spremenil čez noč.

4 Vsak dan najdi čas za sočutnost do samega sebe

Otroci, ki doživljajo družinske travme, običajno niso deležni potrebnega sočutja. Zato je lahko prakticiranje sočutja do samega sebe in iskanje užitka v lastnem telesu v odrasli dobi sprva neprijetno. Stare in nezdrave navade zamenjaj z novimi, ki bodo (počasi, a vztrajno) izžarevale tvojo ljubezen in sočutje do samega sebe.

5 Bodi odprt za odkrite pogovore, tudi ko ti bolijo

Nihče izmed nas ni dober v poslušanju, kako smo nekoga prizadeli. Za napredek in izboljšanje pa je nujno opraviti tudi takšne pogovore. Bližnjim, ki si jih morda prizadel, odkrito povej, da se trudiš prekiniti nezdrave vzorce in da si na voljo za odprt in iskren pogovor.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button