Bivanje

Najemniški SOS – platforma za izboljšanje najemniške problematike

Danes je nov dan ter IŠSP – Inštitut za študije stanovanj in prostora sta razvila Najemniški SOS, spletno mesto, ki opozarja na številne težave, s katerimi se spopada slovenski najemni trg.

Najemniški SOS je spletno mesto, ki na enem mestu združuje najemnike, njihove izkušnje in izkušnje drugih. Podučiš se lahko o svojih pravicah in poiščeš odgovore na najpogostejša najemniška vprašanja.

Imaš morda tudi ti slabo ali dobro najemniško izkušnjo? Deli jo z drugimi, združi glas s preostalimi najemniki in opozori na stiske, ki pestijo slovenski najmeniški trg.

Najemniški SOS želi opozoriti na stisko, ki ni le stiska posameznikov, ampak je zajela že ves trg. Ta je podrejen interesom najemodajalcev in investitorjev, ki tako služijo na račun najemnikov. Mnogokrat so zato stanovanja draga, neprimerna, ljudje pa niti nimajo enakih možnosti najema.

Iskanje stanovanja, nasveti, vprašanja, sobe, najem,

Stanovanjska problematika potrebuje sistemske rešitve

Republika Slovenija najemniškega trga ne regulira, zato je prišlo do izrazitega neravnotežja moči med lastniki in najemniki. Lastniki imajo neprimerno več moči kot najemniki, ki stanovanje potrebujejo za preživetje.

Ljudje zato za bivanje namenjajo visoke deleže prihodkov, mnogi kar 40 odstotkov svojih mesečnih prihodkov. Kljub temu pa živijo pa v slabih, tudi neprimernih bivanjskih pogojih. Pogodbe so mnogokrat kratkoročne, kar s seboj prinaša negotovo prihodnost in nepredvidljivost.

Najemniški SOS zato skuša obveščati najemnike o njihovih pravicah in s tem vsaj malo pomagati, da se situacija izboljša. Spletno mesto je prostovoljni projekt, ki ga lahko podpreš tudi z donacijo.

Najemniški SOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button