Potovanje

Kako dobro poznaš pravice potnikov v avtobusnem prometu?

Preden se odpraviš na naslednje daljše potovanje z avtobusom, si preberi, kakšne pravice imaš kot potnik. Večina potnikov jih namreč ne pozna in zato ne ve, ali jih avtobusni prevoznik krši in kako se lahko pritožijo.

Evropska Unija že vrsto let skrbi za pravice potnikov in na tak način zagotavlja, da lahko potujejo nemoteno in varno, v nasprotnem primeru pa se lahko pritožijo. Toda sodeč po raziskavi Eurobaromater o pravicah potnikov, v kateri je bilo anketiranih več kot 28 tisoč ljudi, jih več kot polovica ne pozna svojih pravic. Rezultati so bili podobni pri vseh državljanih EU in prav tako samo pri Slovencih, ki so jih anketirali malo več kot tisoč.

Samo pet odstotkov anketiranih pozna pravice potnikov v avtobusnem prevozu

Zakaj pa bi moral poznati svoje pravice, ko potuješ z avtobusom? Ker potem veš, če jih avtobusni ponudnik krši in se lahko pritožiš. Pravice, ki jih je določila EU, sicer veljajo za vse prevoze iz ali v države EU, razen v posebnih primerih, ko je večina potovanja izven EU.

Ta pravilnik načeloma velja za razdalje, daljše od 250 kilometrov, kar je približno pet do šest ur vožnje, torej za potovanja po Sloveniji, vsaj za večino, odpade. Nekatera pravila so razpisana tudi za krajše vožnje, toda razumno so tam potniki manj zaščiteni.

avtobus, potovanje z avtobusom, pravice potnikov, potniki, potovanja, potovanja z avtobusom, na pot z avtobusom, pravice potnikov eu, pravice potnikov evropske unije, evropska unija, eu, ministrstvo za infrastrukturo, poznavanje pravic potnikov, eurobarometer, avtobusni prevoznik, arriva, flexibus, potovanje v eu, potovanja v evropski uniji, avtobusni prevoz
Potniki so najbolj zaščiteni za potovanja, ki so daljša od 250 kilometrov.

Kdaj ti pripada odškodnina, pomoč in podobno?

Pravice potnikov v avtobusnem prevozu lahko najdeš tukaj. Avtobusni prevoznik je sicer dolžan informacije o pravicah potnikov zagotoviti med potovanjem, ampak najbolje je, če se o njih že prej seznaniš sam.

Med pomembnejše pravice na primer spadajo:

  • Če avtobusni prevoz zamuja več kot dve uri, ti pripada odškodnina v obliki vračila denarja ali preusmeritve.
  • Če avtobusni prevoz za potovanje, ki naj bi trajalo več kot tri ure, zamuja več kot uro in pol, ti mora prevoznik ponuditi prigrizek, obrok ali osvežilno pijačo (odvisno od razmer in možnosti dobave), če je potrebno tudi nastanitev in prevoz do nje.
  • V primeru prometne nesreče avtobusa so potniki upravičeni do odškodnine za poškodbe, poškodbe prtljage in odškodnine za smrt.

Vsaka pravica ima podrobneje definirane izjeme, zato dobro preveri pravilnik, če se želiš pritožiti. Pritožiš se lahko avtobusnemu prevozniku. Če z njihovim odgovorom nisi zadovoljen, se lahko pritožiš še na Ministrstvo za infrastrukturo. Tja se lahko obrneš tudi, če potrebuješ dodatne informacije o predpisih za prevoze v Sloveniji. Ne pozabi pravilnika vsaj delno prebrati, preden se odpraviš na kakšen koncert ali izlet izven države. Ti zakoni te namreč zavarujejo in poskrbijo, da avtobusni prevozniki poskrbijo za svoje potnike.

 

Mojca KUPČIČ
Pixabay

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button