Okolje

Magna v dogovoru za zagon proizvodnje veganskega avtomobila

Avtomobilski proizvajalec Magna Steyr iz Gradca je s kalifornijskim proizvajalcem vozil Fisker podpisal predpogodbo o morebitni proizvodnji električnega športnega terenskega avtomobila, v katerega bi vgradili številne trajnostne materiale in bi stal manj kot 40.000 evrov.

Če bo šlo vse po sreči, bi lahko proizvodnja modela Fisker Ocean v Gradcu stekla leta 2022. Tako poroča avstrijski časnik Kurier. Električni avto naj bi bil veganski. Brez živalskega usnja, plastika pa bi bila pridobljena iz recikliranih umetnih snovi iz oceanov, od tod tudi njegovo ime.

Na strehi bo imel sončne celice, ki bodo dodatno napajale baterijo. Doseg avtomobila bo 500 kilometrov, navaja avstrijska tiskovna agencija APA, ki povzema pisanje časnika.

V Magni Steyr, ki ima lakirnico tudi v Hočah, tam pa načrtuje tudi postavitev večjega proizvodnega kompleksa, so za časnik potrdili, da so podpisali namero o sodelovanju, ki potrjuje obojestranski interes.

Vendar pa odločitev o proizvodnji v Gradcu še ni dokončna. Tiskovna agencija Reuters poroča, da Fisker preučuje tudi možne proizvodne lokacije v ZDA in na Kitajskem. Štajerci upajo, da bodo v globalni konkurenci uspešni.

Avto je zasnoval v Kaliforniji živeči Danec Henrik Fisker, ki je sodeloval pri proizvodnji modelov, kot so BMW Z8 ter Aston Martin DB9 in V8 Vantage. Že 15 let pa poskuša z lastnim podjetjem prodreti na trg električnih avtomobilov.

Doslej sicer s tekočih trakov ni zapeljal še noben serijski avto znamke Fisker. So pa nad njegovimi prototipi navdušeni poznavalci in očitno tudi vlagatelji, še poroča APA. Vrednost Fiskerjevega podjetja je ocenjena na 2,9 milijarde dolarjev (2,5 milijarde evrov).

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button