GlasbaKultura

Requiem za prednike

Krstna izvedba dela Tadeje Vulc.

V petek, 30. novembra ob 19.30 bo v mariborski dvorani Union izvedeno novo delo skladateljice Tadeje Vulc, Requiem za prednike. Akademskemu pevskemu zboru Maribor se bodo pridružili projektni komorni orkester in solista.

Novonastalo delo je del projekta Vojna in mir, ki ga zbor izvaja od lani. Nastopu bo dirigirala Vulčeva, ob skoraj petdesetih pevcih zbora bo na odru še desetčlanski projektni komorni orkester in solista: sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in baritonist Klemen Gorenšek. Vstopnina je 10 evrov, nakup je možen na blagajni Narodnega doma Maribor – ob delavnikih med 10. in 17. uro, ob sobotah med 9. in 12., v dvorani Union pa uro pred koncertom.

Dvoletni projekt Vojna in mir se je začel lani z naročilom skladb pri mladih slovenskih skladateljih. Pisali so po besedelih Srečka Kosovela, Antona Funtka in Dragotina Ketteja, pesnikov iz obdobja pred, med in po prvi svetovni vojni. Novitete so bile na koncertu Vojna in mir izvedene novembra. Projekt se zaključuje z izdajo zbirke in zgoščenke teh del, in izvedbo Requiema za prednike.

Akademski pevski zbor Maribor deluje kot sekcija Kulturno umetniškega društva Študent. Zbor je nastal leta 1964, trenutno ga sestavlja 48 mladih pevcev in pevk. V letu 2018 se je dvakrat uvrstil v finale tekmovanj za Grand Prix, v bolgarski Varni in italijanskem Arezzu, na domači Naši pesmi pa je osvojil zlato plaketo. APZ Maribor že sedmo sezono vodi Vulčeva.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGAPZ
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660arhiv APZ

Sorodni članki

Back to top button