Kultura

Na policah kmalu skrivni dnevnik “poljske Ane Frank”

Izšel bo skrivni dnevnik poljske najstnice Renie Spiegel, ki so jo leta 1942 umorili nacisti. Dnevnik je kar 70 let nedotaknjen ležal v bančnem trezorju, družina pa se je sedaj odločila, da ga objavi.

Renijin dnevnik: Življenje mladenke v senci holokavsta

Knjigo, ki bo nosila Renijin dnevnik: Življenje mladenke v senci holokavsta, mnogi primerjajo s slavnim Dnevnikom Ane Frank.

Njena sestra Elizabeth se spominja, da je bila Renia Spiegel “zelo tiha in umirjena deklica”. Spominja se je kot inteligentnega, prijaznega in premišljenega dekleta, ki je v šoli vodila literarni program.

Izšel bo skrivni dnevnik najstnice Renie Spiegel, ki je v času druge svetovne vojne vanj zapisovala svoj vsakdan.

Renia iz mesta Przemysl na jugovzhodu Poljske je svojo knjigo začela pisati, ko je bila stara 15 let. Iz prve roke je opisala bombardiranje, ki je njeno družino prisililo v skrivanje, ter izginotje drugih judovskih družin iz geta.

Kljub temu pa je Renia, ki je želela postati pesnica, ostala najstnica tudi sredi grozot. V knjigi je opisala tudi, kako se je prvič zaljubila v fanta z imenom Zygmunt Schwarzer. Prvi poljub sta si delila, preden so nacisti dosegli njen domači kraj.

Julija 1942, ko je bila stara 18 let, jo je ustrelil nemški vojak. Odkril jo je namreč na podstrešju hiše, v katerega se je skrila, ko je pobegnila iz geta.

Dnevnik rešila njena najstniška ljubezen

Po njeni smrti je bil prav Zygmunt tisti, ki je poskrbel, da dnevnik pride v roke družine in vanj napisal sklepni odlomek. Deportirali so ga v Auschwitz, vendar je taborišče smrti preživel in postal zdravnik v ameriški vojski. Leta 1950 je v New Yorku našel Renijino sestro in njeno mater ter jima izročil dnevnik. Takrat sta ga kot edini preživeli v družini videli prvič ter ga shranili v trezor.

Izdaja knjige je projekt Elizabethine hčere Alexandre Bellak, ki je dnevnik dala prevesti iz poljščine v angleščino, da bi izvedela več o svoji teti.

Renijin dnevnik bo v Veliki Britaniji izšel 19. septembra.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button