KulturaPriložnosti

75 let človekovih pravic: skozi kratki film pokaži, kaj pomenijo za prihodnost

Tudi letos bo na Dunaju, v sklopu mednarodnega filmskega festivala človekovih pravic “This human world 2023”, potekal že tradicionalni mladinski natečaj kratkih filmov, v katerega se vključujejo tudi slovenski mladostniki. Osrednja tematika natečaja je Splošna deklaracija o človekovih pravicah, ki bo letos stara 75 let, naslov pa: “75 let človekovih pravic – Kaj pomenijo za vas in vašo/našo prihodnost?”.

Številne pravice se nam danes zdijo samoumevne, hkrati pa se soočamo z novimi izzivi, neenakostjo in vojnami. Številni konflikti v zadnjih letih so pokazali, da je za uresničevanje človekovih pravic potrebno sodelovanje, ki presega meje, sektorje in generacije. Povezavo do Splošne deklaracije človekovih pravic, ki letos praznuje 75 let, najdete tukaj.

Tema letošnjega natečaja se zato glasi 75 let človekovih pravic: Kaj pomenijo za vas in vašo/našo prihodnost? Med pripravo filma imej v mislih naslednja vprašanja:

  • kako se lahko zavzemam za človekove pravice?
  • Kako lahko podpremo ljudi, ki so morali pobegniti in so bili žrtve kršitev človekovih pravic?
  • Kateri člen deklaracije je že vplival na tvoje življenje?
  • Zakaj je Splošna deklaracija človekovih pravic tako pomembna?
  • O katerem členu deklaracije lahko poveš kakšno zgodbo ali posnamete kratek film?

Sodelujejo lahko mladostniki do 20. leta starosti, tako individualno kot skupinsko. Sodeluješ lahko s kratkim filmom, ki:

  • ne sme presegati treh minut,
  • je lahko posnet z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki so mladim na voljo,
  • je lahko posnet z vsemi vrstami video kamer, tudi s fotoaparatom ali mobilnim telefonom,
  • je lahko kateregakoli žanra.

Do kdaj se lahko prijavim?

Prijave na natečaj so odprte do 12. septembra 2023 in morajo biti poslane na e-poštni naslov schulfilmprojekt@thishumanworld.com. Vse prispevke je potrebno predložiti do 10. novembra 2023.

Kratke filme bo pregledala priznana mednarodna žirija. Zmagovalni film žirije bo tudi nagrajen in prikazan v okviru nočnega kina na mednarodnem filmskem festivalu “This human world”, ki bo potekal od 30. novembra do 10. decembra 2023 na Dunaju.

Informacija UNIS o natečaju je dostopna v slovenščini na naslednji povezavi.

Natečaj bo potekal pod okriljem UNIS, Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR) v Avstriji, glavnega urada mesta Dunaj za evropske in mednarodne zadeve, ter v sodelovanju s šolami v Avstriji, na Češkem, na Madžarskem, Poljskem, Slovaškem, v Sloveniji in Turčiji.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button