Kultura

Prevarani sokoli in zamolčana resnica

Avtorja sta tudi mariborski publiki predstavila obsežno delo Prevarani sokoli.

Knjiga Prevarani sokoli na podlagi obsežne zgodovinske raziskave razkriva vlogo prvega telovadnega društva na Slovenskem v boju proti okupatorju v drugi svetovni vojni, ki pa je drugačna kot nas učijo.

Leta 2017 je pri Študijskem centru za narodno spravo izšlo obsežno zgodovinsko delo Prevarani sokoli, ki sta ga napisala profesorja Fakultete za šport Univerze v Ljubljani dr. Aleks Leo Vest in dr. Ivan Čuk. Od objave s knjigo potujeta po Sloveniji in razlagata dejstva, ki pod vprašaj postavljajo sodelovanje sokolskega gibanja v Osvobodilni fronti (OF).

Knjigo sta napisala dr. Aleks Leo Vest in dr. Ivan Čuk.

Zbrali smo se v predavalnici društva Bodifit, v prostorih tesno povezanih s sokoli. Avtorja sta najprej razložila, da sta v procesu nastajanja knjige prebrala okrog 15.000 dosjejev, večinoma izpod peresa komunistov. Čeprav noben od njiju ni zgodovinar, sta se vseeno lotila knjižnega dela, ki obsega kar 510 strani.

 

Kako je zgodovina zamolčala resnico

Dr. Ivan Čuk nas je popeljal skozi zamolčano zgodovino sokolskega gibanja.

Leta 1863 je v Ljubljani nastalo prvo slovensko telovadno društvo Sokol. Cilj društva je bil delovati in vzgajati v okviru štirih načel: telesnem, moralnem, narodnem in demokratskem. Kmalu so načela prerasla v gibanje, ki je do nedavnega veljalo tudi za enega ustanovnih delov OF v času druge svetovne vojne.

A dr. Vest in dr. Čuk v svoji knjigi na podlagi arhivskih virov trdita drugače. Na predstavitvi sta razložila, da so po prvi svetovni vojni nekateri sokoli začeli simpatizirati s komunisti. Po štirimesečnem procesu so jih demokratični sokoli, med drugim tudi Josipa Rusa, Zorana Poliča in Franca Lubeja, izključili iz svojih krogov in ti so kmalu postali člani Protiimperialistične fronte (kasneje preimenovane v OF).

Ta je nastala v času druge svetovne vojne z namenom boja proti okupatorju, v resnici pa z namero komunistične revolucije. Njeni ustanovni člani naj bi bili tudi sokoli, a predstavljal jih je prav Josip Rus, ki ni imel nobene vodstvene funkcije in sploh ni bil več član sokolov. Sokoli, ki so brezpogojno verjeli v boj za narod in niso vedeli za revolucionarno namero komunistov, so se tako z velikim veseljem pridružili OF.

Drugi, demokratični del sokolov, je v času druge svetovne vojne zavrnil sodelovanje z OF, komunistični pa je kmalu usvojil Leninove zapovedi o revoluciji čez vse žrtve in tako leta 1943 sodeloval v kolektivnem uboju svojih bratov sokolov. Komunistična partija je čez dve leti razpustila sokolsko organizacijo, namesto nje pa ustanovila fizkulturno ideologijo, ki je od štirih načel sokolstva zagovarjala le telesno.

Čeprav knjiga govori o sokolih, je na naslovnici jastreb s komunističnim znakom. Ta predstavlja komuniste, ki so bili enako napadalni kot jastrebi.

S pomočjo arhivskega gradiva, osebnih korenspodenc in zapisov komunistov sta avtorja razblinila zgodovinsko dejstvo, ki je veljalo za del slovenskega narodnega boja. Z nami sta delila mnogo podrobnosti, na katere sta naletela med brskanjem po arhivih, še več pa jih lahko najdeš v knjigi Prevarani sokoli.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660Urška KUR

Oceni članek

Hvala!

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button