Kultura

Zaključek Festivala Maribor: Ko se slovenski sodobni glasbi poklonijo svetovni velikani

Koncertni dogodek, ki predstavlja zaključek in vrhunec letošnjega Festivala Maribor ter prvi koncert Orkestrskega cikla 2023/2024, prinaša izjemno zanimiv prerez sodobnega slovenskega glasbenega ustvarjanja, mirno pa ga lahko označimo tudi kot velik poklon slovenski glasbi.

Ensemble Modern prihaja v Maribor, da udarno zaključi Festival Maribor 2023. Hkrati se s koncertom začenja tudi Orkestrski cikel nove sezone 2023/2024. Kdaj? V nedeljo, 1. oktobra, ob 19:30 v Dvorani Union. 

Svetovno znani zasedbi Ensemble Modern, ki jo vodi dirigentka Lucie Leguay, se pridružuje uspešna mariborska sopranistka Nika Gorič.

Slovenska dela v mojstrski izvedbi

Slovenska glasba si tudi po zaslugi prodorne nove generacije skladateljev vse uspešneje utira pot v koncertne dvorane po Evropi in svetu. Samo Vito Žuraj se lahko pohvali s celo vrsto izvedb v najbolj cenjenih koncertnih središčih in na najprestižnejših festivalih, omenimo le Salzburški festival in Filharmonijo na Elbi, in s podpisi najeminentnejših orkestrov in dirigentov, kot so dunajski Klangforum, Newyorški filarmoniki in Simfonični orkester Bavarskega radia pod vodstvom Simona Rattla. Slednji bodo čez nekaj dni v Münchnu premierno izvedli skladbo Automatones. Celo serijo Žurajevih del pa je izvedel gost nedeljskega koncerta, sloviti Ensemble Modern.

Leta 1980 v Frankfurtu na Majni osnovana zasedba je danes brez dvoma prvo ime svetovne sodobne glasbe. Ne le zaradi vrhunskih izvedb, temveč tudi zaradi ustvarjalnih povezav z malone vsemi vodilnimi sodobnimi skladatelji, ki številna dela napišejo prav zanje. Med njimi so John Adams, Peter Eötvös, Hans Werner Henze, Heinz Holliger, György Kurtág, György Ligeti, Olga Neuwirth, Enno Poppe, Steve Reich, Wolfgang Rihm, Karlheinz Stockhausen in seveda že omenjeni Vito Žuraj. Prav ta sodelovanja in obsežna knjižnica nove glasbe so najdragocenejši kapital tega izjemnega izvajalskega korpusa, pa tudi neprecenljiva dediščina za zanamce. Zdaj se ji bodo pridružile tudi skladbe s sporeda nedeljskega koncerta.

Ta ob Žurajevi Knjigi teles na istoimensko pesniško zbirko Aleša Štegra, ki bo svojo poezijo na koncertu bral v živo, prinaša še skladbe Q. M. Petre Strahovnik, Stump the Guesser Nine Šenk, Substitution anonyme Vinka Globokarja in Techno Mateja Bonina, ki je bila ustvarjena posebej za to priložnost. Besedilo zanjo podpisuje Ana Pepelnik, ki bo izvedbo prav tako pospremila z branjem. Dirigentska taktirka bo v rokah Lucie Leguay, kot solistka pa bo nastopila sopranistka Nika Gorič.

Več informacij in vstopnie so na voljo tukaj.

Narodni dom Maribor
Narodni dom Maribor

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button