Priložnosti

Na pustolovščino v tujino se odpravi s Programom MEPI

Mlade danes zelo zanima svet onkraj meja domače države. Odlična odskočna točka za odkrivanje novih dežel je Program MEPI, ki je razširjen v več kot 130 državah po svetu.

Udeleženci Programa MEPI se v tujino odpravljajo v okviru pustolovske odprave ali projekta Neznani prijatelj. V letu 2019 se je v tujino podalo kar 109 mladih, obiskali pa so Turčijo, Avstrijo, Mavricij, Anglijo, Wales in Madeiro. Večina obiskov ima zaledje v večletnem bilateralnem sodelovanju, zato v prihodnjih letih pričakujejo tudi mlade goste iz tujine.

Cilj Progama MEPI je medkulturni dialog in učenje večje strpnosti do različnih kultur.

Mednarodni projekti so pomembni, saj se naše kulturno okolje hitro spreminja in postaja vedno bolj raznoliko. Program MEPI zato stremi h krepitvi medkulturnega dialoga. Cilj pa je mlade naučiti, kako se mirno in konstruktivno spoprijeti z multikulturno družbo in razviti občutek pripadnosti skupnosti. Pri tem je pomembno, da mladi pridejo v stik s pripadniki drugih kultur, poiščejo vzporednice in razlike v kulturah in razumejo, da na svet ne gledamo vsi z istimi očmi.

V 2020 MEPI pripravlja zanimive projekte. Posebej zanimiva pa bo mednarodna odprava v Gruzijo, ki jo organizirajo mladi iz Društva GAHA Slovenija. Pred kratkim so bili še sami udeleženci programa, sedaj pa so nadobudni mladinski voditelji, ki želijo svoje izkušnje predati drugim mladim.

Prijave na mednarodno odpravo v Grzijo bodo zbirali do 15. januarja 2020 preko spletnega obrazca, vse informacije o odpravi najdeš tukaj.

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button