Znanost

Planet GJ 257d v novem sistemu morda skriva življenje

Mednarodna ekipa astronomov je v novem sončnem sistemu odkrila planet, ki bi lahko bil primeren za življenje. Skupino znanstvenikov je na tem odkritju vodil španski astrofizik Rafael Luque.

Gre za enega od treh planetov, ki krožijo okoli 31 svetlobnih let oddaljene rdeče pritlikavke GJ 357. Znanstveniki menijo, da bi bil lahko za življenje primeren planet, ki so mu astronomi dali oznako GJ 257d. Je najbolj oddaljen od zvezde GJ 357. Na ostalih dveh naj bi bila temperatura previsoka.

GJ 257d je od svoje zvezde oddaljen toliko, kot Mars od Sonca.

Planet je potencialno primeren za življenje, če ima skalnato površje, je podobne velikosti kot Zemlja in je tudi približno enako oddaljen od svojega sonca kot Zemlja od Sonca. Ta razdalja naj bi omogočila najprimernejše temperature za obstoj vode na planetu.

Kot je dejal Luque, znanstveniki domnevajo, da je temperatura na planetu, ki je od GJ 357 oddaljen približno toliko kot Mars od Sonca, okoli minus 53 stopinj Celzija. “To je na prvi pogled nekoliko prehladno. A če ima ta planet atmosfero, bi ta lahko zadrževala toploto, ki jo dobi od sonca, kar pomeni, da bi voda lahko bila tekoča,” je pojasnil.

Znanstveniki domnevajo, da je novi planet velik približno toliko kot Zemlja ali največ dvakrat večji.

Sicer to ni edini planet razmeroma blizu našega osončja, na katerem bi po ocenah znanstvenikov morda lahko obstajalo življenje. Leta 2016 je odmevalo odkritje le štiri svetlobna leta oddaljenega planeta Proxima b, ki bi morda lahko vseboval življenje.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button