KulskoZnanost

Znanstveniki so odkrili popolnoma ohranjen zarodek dinozavra

Je to začetek Jurassic Parka? Verjetno ne. Nam pa odkrtije fosiliziranega dinozavrskega jajca pove marsikaj o tem, kako so se razvile ptice danes.

V fosiliziranem jajcu, ki je več kot desetletje ležalo v skladišču muzeja na Kitajskem, je bil najden izjemno redek, popolnoma artikuliran zarodek dinozavra. Nerojeni primerek, ki naj bi bil star od 66 do 72 milijonov let, razkriva neverjetno povezavo med dinozavri in sodobnimi pticami.

Baby Yingliang

Neizvaljeno bitje, ki spada v skupino pernatih brezzobih teropodov, znanih kot oviraptorosauri, je po ocenah dolgo približno 27 centimetrov. Je prvo odkritje zarodka dinozavra, ki ima držo, značilno za zarodke današnjih ptic. Sodobne ptice tik pred izvalitvijo izvedejo vrsto manevrov, znanih kot prileganje, ki vključuje ukrivljanje telesa in spuščanje glave pod krilo. Vendar evolucijski izvor tega vedenja do zdaj ni bil znan.

Avtorji študije pojasnjujejo, da je bil njihov primerek, ki so ga poimenovali Baby Yingliang, najden z glavo “ventralno od telesa, z nogami na obeh straneh, hrbet pa je bil zvit vzdolž topega stebra jajca.” Takšna drža, pravijo, je “pri neletečem dinozavru doslej neznana, spominja pa na pozno fazo zarodka sodobne ptice.”

dinozaver
Zarodek v jajcu, ki so ga našli znanstveniki. Vir: Xing et. al, 2021

Zarodek je lahko zgodnji prednik ptic, ki jih poznamo danes

Pri izvalitvi ptic naj bi takšna drža imela ključno vlogo. Ptice, ki zavzamejo položaj priklepanja, imajo veliko več možnosti, da bodo preživele pobeg iz jajca. Zdi se, da je Baby Yingliang zavzel enak položaj. To kaže, da se je ta pojav morda najprej razvil pri starodavnih teropodnih prednikih sodobnih ptic.

“Ta mali prenatalni dinozaver je videti prav tako kot ptičji mladič, zvit v jajcu, kar je še en dokaz več, da so se številne značilnosti, značilne za današnje ptice, najprej razvile pri njihovih dinozavrskih prednikih,” je v izjavi povedal avtor študije profesor Steve Brusatte.

In tako se je rodil Baby Yingliang.

Jurassic Park, malo drugače

Baby Yingliang, ki se nahaja v muzeju Yingliang Stone Nature History Museum, je eden najpopolnejših dinozavrskih zarodkov, kar so jih kdaj koli našli. Raziskovalcem omogoča redek pogled na nepoškodovanega malega teropoda. Ker pa gre za edini primerek te vrste, avtorji študije priznavajo, da na podlagi njihovih opažanj ni mogoče sklepati o naravi dinozavrovih zarodkov. Potrebno bo preučiti še več takšnih fosilov, preden bo mogoče potrditi kakršne koli hipoteze.

Kljub temu ugotavljajo, da “ta novi izjemni fosilni zarodek nakazuje, da so nekatera zgodnja razvojna obnašanja (priklepanje), ki so pogosto obravnavana kot edinstvena za ptice, morda globlje zakoreninjena v liniji teropodov.”

Potrebno bo preučiti še več takšnih fosilov, preden bo mogoče potrditi kakršne koli hipoteze.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button