FotoGlasbaVideoZabava

Štajersko novo leto med študenti

Na študentskem martinovanju so za glasbo poskrbeli The Balkan Boys in Carpe Diem.

Začelo se je že pozno popoldne s tradicionalnim Štukovim sniperjem pred vhodom v kavarno, končalo pa se je zgodaj zjutraj s koncertom dveh odličnih bendov.

Martinovo je v Sloveniji, predvsem pa na Štajerskem, zelo pomemben dan. Takrat se mošt še uradno spremeni v vino in večina ljudi dan izkoristi za degustacijo pridelka. V Mariboru se Martinovo praznuje ponosno in resno, da pa je to priljubljen praznik tudi med študenti, dokazuje tradicionalno Študentsko Martinovanje, ki ga vsako leto organizira ŠOUM.

Tako kot vsi študenti vedo, da se v torek žura, tako vedo tudi, da je praznovanje štajerskega novega leta v Mariboru pravzaprav obvezno. ŠOUM vsako leto združi oboje in na Martinov torek pripravi praznovanje ob posvetitvi vina. Letos smo Martinovo praznovali v nedeljo, zato se je največ prireditev odvilo že med vikendom in v ponedeljek.

 

Najprej na špricar, nato pa na koncert

Špricar je za Štajerca tako kot voda, pije ga za žejo, veselje in zabavo, včasih pa z njim tudi tekmuje. Spet se je pripravilo tekmovanje v pitju – Štuk Sniperja, ki se je odvilo pred vhodom v hram študentske zabave. Tekmovalci so se v parih pomerili za naslov najboljšega Štukovega Siperista. Pravila tekmovanja narekujejo, da se tekmovalca postavita za mizo drug nasproti drugega, zapreta oči in na znak naredita požirek špricerja. Cilj pitja je, da se čimbolj približata sredinski črti, ki označuje mejo med radensko in vinom. Tisti, ki mu to najbolje uspe, postane zmagovalec.

Tekmovalci so morali z zaprtimi očmi spiti požirek špricarja in zadeti črto na sredini. |
Balkan Boys so osemčlasnki band, v katerem igrajo tudi saksofon, dve trobenti in klarinet. |
Brez večjih težav so z balkanskimi ritmi razgreli množico. |
Carpe Diem band so nastopili nekaj čez polnoč in poskrbeli, da se je žuralo naprej. |

  Zvečer pa je sledil še koncert v Štukovi dvorani, na katerem so nastopili fantje iz Balkan Boys in Carpe Diem banda. Balkanci so na oder pripeljali kar 8-člansko zasedbo: brass sekcijo (saksofon, klarinet, trobento), kitaro, bas kitaro, bobne in vokal. S svojo noro energijo, pozitivnim zvokom in balkanskimi elementi so na noge dvignili malo manj polno dvorano, ki pa zato ni nič manj plesala in prepevala z nastopajočimi.

  Nekaj čez polnoč pa so začeli igrati stari znanci Štukovega odra, Carpe Diem band. Očitno so Martinova praznovanja čez vikend utrudila tudi študente, saj ne dvorana, ne kavarna nista zapolnili svojih kapacitet. A to se ni poznalo na nastopu fantov, ki so s svojimi komadi in odličnimi priredbami priredili vrhunski žur. Po koncertu je za vse, ki so želeli ostati do jutra, glasbo vrtel še DJ. Tako smo študenti zaključili serijo Martinovanj v Mariboru in ves mošt uspešno spremenili v vino.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Vid JERČIČ
  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha HORVAT

  Oceni članek

  Hvala!

  User Rating: 4.7 ( 1 votes)

  Sorodni članki

  Back to top button