Zdravje

Evropski teden testiranja poziva k testiranju na spolno prenosljive okužbe

Od 22. do 29. novembra poteka kampanja Evropski teden testiranja na okužbe s HIV, z virusoma hepatitisa B in C ter na spolno prenosljive okužbe. 

Tradicionalna kampanja, ki poziva k testiranjo na spolno prenosljive okužbe je namenjena osveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja omenjenih okužb. Poteka pod geslom “Testiraj se. Zdravi. Prepreči.”

Najboljša preventiva je varno spolno vedenje!

Okužba s HIV se v Sloveniji prenaša predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženimi osebami, ki niso zdravljene. Tveganje je večje predvsem pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, pri osebah, ki si injicirajo droge, pri osebah s spolno prenosljivimi okužbami ter pri osebah, ki imajo številne spolne partnerje. Najpomembnejša preventiva je varno spolno vedenje, kot je npr. uporabo kondoma.

Izjemno pomembno pa je testiranje oseb z velikim tveganjem za okužbo s HIV in ob potrditvi okužbe takojšnje zdravljenje. Pravočasno testiranje na okužbo s HIV namreč omogoča tudi bolj uspešno zdravljenje, obenem pa je ključno za preprečevanje nadaljnjih okužb. Osebe, ki se učinkovito zdravijo, ne morejo prenašati okužbe naprej na druge.

Testiranje na HIV ob tveganem vedenju je ključno tako za posameznika kot tudi za zamejitev okužb v družbi. Okužbo s HIV lahko preprečimo z metodo PrEP (angl. Post-Exposure Prophylaxis; zaščita z zdravili po izpostavitvi), ki je zelo učinkovita preventivna strategija. Z novim letom jo uvajajo tudi v slovenski prostor.

Kaj pa hepatitis B in C?

Okužba z virusom hepatitisa C, ki lahko povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih, se prenaša predvsem z okuženo krvjo in krvnimi pripravki. Pogosto se prenaša z menjavo pribora za injiciranje med injicirajočimi uživalci drog, pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic (“piercing”), lahko tudi pri nezaščitenih spolnih odnosih, predvsem med moškimi, ki imajo odnose z moškimi.

V Sloveniji testiranje na tovrstno okužbo svetujejo vsem, ki so prejeli kri ali krvne pripravke pred letom 1993. Cepiva proti hepatitisu C ni na voljo, obstaja pa učinkovito zdravljenje, ki omogoči odstranitev virusa hepatitisa C iz telesa.

Virus hepatitisa B se v razvitem svetu najpogosteje prenaša pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo ali s souporabo okuženih igel in brizg pri injiciranju drog. Lahko pa tudi pri neprofesionalno izvedenem tetoviranju in “piercingu” ali med člani skupnega gospodinjstva pri souporabi predmetov za osebno higieno. Možen je tudi prenos z okužene matere na plod oziroma novorojenca.

V Sloveniji je od leta 1998 cepljenje proti hepatitisu B vključeno v nacionalni program cepljenja otrok, ki se je sprva izvajalo pred vstopom v šolo, od leta 2020 dalje pa se je priključilo ostalim obveznim cepljenjem v prvem letu starosti. Cepivo daje dolgotrajno zaščito, ki je najverjetneje doživljenjska.

evropski teden testiranja, spolno prenosljive okužbe
Testiraj se. Zdravi. Prepreči.

Na pregled za spolno prenosljive okužbe se lahko naročiš brez napotnice izbranega osebnega zdravnika

Spolno prenosljive okužbe so še vedno v porastu povsod po svetu, tudi v Sloveniji. Predstavljajo pomemben zdravstveni problem. Pogosto lahko potekajo brez značilnih bolezenskih znakov, kot so izcedek iz spolovila, pekoče in/ali pogosto mokrenje ali razjeda na spolovilu. Zato okuženi ne poiščejo zdravniške pomoči in okužbe ne zdravijo pravočasno, kar lahko privede do hudih, celo življenje ogrožajočih zapletov. Lahko pride do prenosa okužbe na spolnega partnerja ali partnerko ali do okužbe plodu oz. novorojenca.

Da bo dostopnost do ustrezne zdravniške pomoči čim enostavnejša in hitrejša, je z letošnjim letom uvedena pomembna novost: pregled v ambulanti za spolno prenosljive okužbe brez napotnice izbranega osebnega zdravnika.

Kje se lahko testiram?

Vse, ki so se kadarkoli izpostavili tveganju za omenjene okužbe, Komisija za AIDS poziva, da se testirajo. Testiranje na okužbo s HIV ali z virusoma hepatitisa B in C je na voljo pri izbranem zdravniku, anonimno pa se lahko testiraš v UKC Maribor.

Pregled in testiranje na spolno prenosljive okužbe se izvaja v dermatoveneroloških ambulantah po Sloveniji in v ambulanti za spolno prenosljive okužbe na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Več informacij pa lahko najdeš na tej spletni strani.

Testiranje na okužbo s HIV lahko izvedeš tudi sam, s testom za samotestiranje, ki ga kupiš v lekarni. V primeru pozitivnega izvida pri samotestiranju je nujen potrditveni test.

STAkrog
STAkrog

Sorodni članki

Back to top button