Zdravje

S posebnimi dnevi za odgovoren odnos do pitja alkohola

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo na dogodkih, poimenovanih Dan brez alkohola, v osmih mestih vse do torka poudarjali pomen, ki ga ima odgovoren odnos do pitja alkohola. Prvi Dan brez alkohola je bil v torek, in sicer v Kranju.

Dan brez alkohola je poseben dan v okviru projekta Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA), ki ga izvaja NIJZ, financirata pa Slovenija in EU, so zapisali na NIJZ.

V osmih različnih regijah bodo predstavili svoje aktivnosti in spodbudili k pogovoru o zdravih življenjskih izbirah. Obiskovalci bodo lahko dobili informacije o njihovem delu, o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi in o posledicah čezmernega pitja. Pogovorili pa se bodo tudi o zdravih alternativah. O tem, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola in o virih pomoči v regiji oziroma Sloveniji. Dogodki bodo prilagojeni trenutnim razmeram pri širjenju novega koronavirusa.

Na dogodkih bodo sodelovali tudi predstavniki šestih nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri projektu. To so Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, združenje za duševno zdravje Šent, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska karitas in Športna unije Slovenije. Ponekod bodo navzoči tudi predstavniki uradov za delo Zavoda za zaposlovanje, predstavniki policije in lokalne skupnosti.

Začetek je gostil Kranj, konec pa bo Maribor

Dan brez alkohola se je v torek začel v Kranju. V Kopru bo v soboto, v Vipavi in Brežicah v ponedeljek. Ravnah na Koroškem bo potekal v torek, in sicer v okviru Evropskega tedna mobilnosti. V Ljubljani in Murski Soboti v petek in v Mariboru v soboto pa bo v okviru vseslovenske akcije Dan za spremembe, so še navedli na NIJZ.

Na vsakih deset prebivalcev Slovenije v starosti med 25 in 64 let jih je v letu 2016 sedem pilo alkohol v mejah manj tveganega pitja. Eden je pil alkohol čezmerno, dva pa sta vsaj že leto dni abstinirala. Se je pa vsak drugi prebivalec Slovenije v letu 2016 visoko tvegano opil.

Vsako pitje alkohola je tvegano in lahko pripelje do škodljivih posledic za posameznikovo zdravje. Svetovna zdravstvena organizacija je alkohol uvrstila celo med rakotvorne snovi. Zdravstveni stroški, povezani s pitjem alkoholnih pijač, pa v Sloveniji po oceni NIJZ znašajo okoli 147 milijonov evrov letno.

 

 STA
Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button