NovicePotovanje

Zaključuje se Svetovni skavtski jamboree, ki sta ga zaznamovala vročina in tajfun

Danes se zaključuje Svetovni skavtski jamboree, ki se ga je skupno udeležilo 43 tisoč tabornikov in tabornic iz vsega sveta.

V korejskih in mnogih tujih medijih so se vse od začetka letošnjega jamboreeja pojavljale številne kritike korejskih organizatorjev. Tako je po začetnih nevšečnostih s poplavami sprva narasla temperatura ozračja, nekaj dni zatem pa so meteorologi napovedali prihod tajfuna Khanun. Poleg tega je bil začetek jamboreeja zaznamovan tudi s slabo logistično pripravljenostjo korejskega organizatorja, neprimernimi higienskimi razmerami ter drugimi pomanjkljivostmi.

Ob prihodu Slovenci podali pritožbo, organizatorji so nato hitro vse uredili

Slovenska odprava je po prihodu na lokacijo ugotovila, da razmere na tabornem prostoru niso dovolj varne in primerne za bivanje. Ob pomoči slovenskega veleposlaništva v Južni Koreji so kot edina odprava organizatorjem in Svetovni skavtski organizaciji (WOSM) podali pisno pritožbo in zahtevo po ureditvi razmer. “V kolikor do izboljšanja ne bi prišlo, smo imeli pripravljen načrt za odhod iz lokacije, pri tem nas je naše veleposlaništvo hitro in učinkovito podprlo” je povedala Neža M. Slosar, načelnica komisije za odnose z javnostmi pri Zvezi tabornikov Slovenije obenem vodja odnosov z javnostjo pri slovenski odpravi, je povedala.

V 24 urah od oddane pritožbe sta WOSM in korejska vlada uredila razmere. “Prav se nam zdi, da povemo, da je bilo zatem za udeležence dobro poskrbljeno, uredili so dodatne klimatizirane prostore, zagotovljena je bila zadostna količina vode, ledu in napitkov, program je bil pester in prilagojen razmeram. Smo pa v slovenski odpravi ves čas delovali preventivno,” je še povedala Slosarjeva.

V 230-članski slovenski odpravi nihče ni potreboval zdravniške pomoči.

jamboree

Preventivna premestitev zaradi tajfuna

Kmalu zatem je organizatorje in vodje odprav dosegla vest o prihodu tajfuna Khanun. Ta je v teh dneh tudi dosegel Južno Korejo. Po dogovoru med Svetovno skavtsko organizacijo (WOSM) in korejsko vlado so že tri dni pred napovedanim prihodom tajfuna stekle priprave na preventivno premestitev vseh udeležencev jamboreeja na druge lokacije na področje Seula. Premestitev so skladno z načrti izvedli 8. avgusta.

Preventivna premestitev več kot 40 tisoč mladih je tekla gladko, ob obilici dobre volje, brez stresa za udeležence. “Vodstva odprav smo od WOSM-a in korejskih oblasti dobila vse informacije in natančno časovnico, zatem pa smo še v praksi videli, da je res možno, da več kot 900 avtobusov speljuje en za drugim v intervalu na 30 sekund, pri čemer smo bili na cilju še prej od načrtovanega,” je o učinkovitosti povedala Slosarjeva.

Člane slovenske odprave so namestili na dveh lokacijah, v razvojem centru in univerzitetnem dormitoriju. Razpršenost se nekoliko pozna na programu, vseeno pa je vzdušje odlično. “Organizatorji in gostitelji so izjemno prijazni in ustrežljivi. Med člani odprave komentiramo, da smo kot kralji – namestitev je vrhunska, hrana prav tako, tudi nadomestni program, ki so ga pripravili, je pester in zanimiv,” o nadomestni nastanitvi pove Neža M. Slosar.

Kaj pa o jamoreeju pravijo mladi?

Udeleženci jamboreeja so mladi, stari od 14 do 18 let. Na jamboreeju so organizirani v vode ( t.j. taborniške skupine, v katerih je 9 mladih, vsaka pa ima še svojega vodnika).

Iz voda Ribic so sporočili: »Naše potovanje na jamboree ni bilo niti malo podobno našim pričakovanjem. Zelo kmalu smo ugotovili, da Korejci nimajo dlak in kodrastih las, da imajo fižol res zelo radi – toliko, da ga dajo tudi v sladoled. Vsa hrana, za katero smo pričakovali, da je slana, je bila na koncu sladka. Metroji so bili čisti in tihi, razen ko smo se z njimi peljali mi.

Ko smo mislili, da ne more biti bolj vroče, je vseeno bilo, toliko, da ni bilo razlike med tem, da stopiš pod tuš ali le iz klime na ‘svež zrak’. Vsak dan smo imeli zastonj piling – mivka, švic in sončna krema so bile naše glavne sestavine. Stkali smo veliko novih prijateljstev iz celega sveta, tako s taborniki kot tudi s komarji. Kljub vsemu pa nam je večerni lesket sonca na šotorih pogrel srce in smo se srečni in polni novih spominov odpravljali spat«.

Mladi iz voda E4 pa dodajajo: »V odlični organizaciji slovenske odprave smo v super družbi spoznavali nove ljudi in različne kulture. Zaradi vročine smo postali navdušeni zbiratelji pahljač, osrečile pa so nas tudi malenkosti, kot so hladni tuši, plastenke z ledom ter ‘cooling busi’ (t.j. klimatizirani avtobusi za počitek, ki so stali na prizorišču). Na jamboreeju so nam zagotovili vse potrebno, da smo vročino preživeli brez hujših težav. Čeprav so nekateri mediji jamboree primerjali s peklom, smo se imeli peklensko fajn!«

jamboree

Jamboree se zaključuje danes

25. svetovni skavtski jamboree se bo zaključil danes, 11. avgusta, na stadionu v Seoulu. Prvi člani slovenske odprave se bodo v domovino vrnili 12. avgusta, zadnji pa 14. avgusta, kot je bilo načrtovano. Iz Zveze tabornikov Slovenije, ki je odpravo organizirala, sporočajo, da se bodo ponovno javili ob povratku.

Zveza tabornikov Slovenije / NMS
ZTS

Sorodni članki

Back to top button