Kulsko

Osmi marec: neverjetne Slovenke, ki so pisale zgodovino

Teden osmega marca, najbolj "roza" tedna v letu, zaključujemo s seznamom nekaj izmed pomembnih Slovenk – žensk, ki so s svojim delovanjem pisale zgodovino. Ker jih je preveč, da bi lahko izpostavili vse, smo izbrali tri tako ali drugače odlične.

V preteklih dneh, v tednu osmega marca, smo nanizali nekaj osnovnih vodil za sodobno žensko in seznam ženskam prijaznih profilov na Instagramu in TikToku. Kot zaključna misel serije člankov najbolj ženskega meseca sledi še seznam tako ali drugače velikih Slovenk, ki so pisale našo zgodovino. Zgolj en članek nikakor ne more zaobjeti vseh žensk, vrednih omembe, a vendar spoznajmo tri izjemne in posebej izstopajoče Slovenke.

Barbara Celjska

Z grofico Barbaro Celjsko nas pot popelje kar nekaj stoletij nazaj, saj se je žena ogrskega, nemškega in češkega kralja ter cesarja Svetega rimskega cesarstva Sigismunda Luksemburškega rodila v zadnjih letih 14. stoletja.

Barbara je bila najmlajši otrok Celjskega grofa Hermana II. in četudi je živela v času, ko so bile ženske predvsem žene in matere, se je kot ogrska vladarica izkazala za ambiciozno političarko in pogajalko. Na ogrskem dvoru si je prislužila neverjetno spoštovanje in moč in velja za eno izmed najpomembnejših srednjeveških monarhinj.

Alma Karlin

Alma Karlin, še ena ženska pred svojim časom, je bila svetovna popotnica, pisateljica in pesnica. Živela je med letoma 1889 in 1950, s svojim pisalnim strojem pa je poliglotka prepotovala praktično cel svet in ves čas pisala o svojih potovanjih. Morda je bila ob svojem delovanju še posebej izjemna zato, ker se je rodila napol hroma in so jo vso življenje spremljale poškodbe nog ter priprto oko.

osmi marec, 8. marec, ženske, ženska, marec, dan žena, Slovenke, velike Slovenke, pomembne Slovenke, Barbara Celjska, Alma Karlin, Ita Rina, Ivan Šašelj
Mlada Alma Karlin (levo) s svojim zaročencem in materjo.

Ita Rina

Ita Rina, rojena kot Ida Kravanja leta 1907, je ena redkih (morda edina?) slovenskih igralk, ki se je uvrstila med filmske zvezde svetovnega slovesa. Neverjetna lepotica je veljala za eno najbolj znanih igralk 30. let preteklega stoletja, vrhunec svoje filmske kariere pa je doživela leta 1929 s filmom Erotikon. Povabljena je bila celo v Hollywood, a se je namesto kariere odločila za družino.

osmi marec, 8. marec, ženske, ženska, marec, dan žena, Slovenke, velike Slovenke, pomembne Slovenke, Barbara Celjska, Alma Karlin, Ita Rina, Ivan Šašelj
Ita Rina je v 30. letih 20. stoletja predstavljala ideal lepote.

In še barvit zaključek tedna osmega marca na Dostopu

Za konec tedna osmega marca pa še nekaj hudomušno obarvanih slovenskih pregovorov o ženskah, kot jih je leta 1936 zapisal duhovnik Ivan Šašelj.

  • Boljša je ena ženska kot devet moških.
  • Človek brez žene kakor soba brez stene.
  • Denar in žene — vladarji zemlje.
  • Hiša ne stoji na zemlji, ampak na ženi.
  • Jej repo, boš imel ženo lepo!
  • Kdor je ne pozna, bi jo kupil za drage denarje.
  • To je pribita resnica, ženske so bolj zvite ko lisica.

Sara VOCOVNIK
Wikimedia

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button