Znanost

Še danes ponoči bo vidna konjunkcija Marsa, Venere in Lune

Še danes zvečer bo na nebu vidna konjunkcija Marsa, Venere in Lune, ki bodo zelo blizu skupaj in bodo dobro vidni tudi s prostim očesom. "Svoje poglede usmerite 20 ločnih stopinj nad obzorje v ozvezdje Raka. Skupaj bodo vsi trije zašli okoli 23.41," svetujejo na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko.

“Podobni pojavi se zgodijo vsako leto ali morda nekajkrat na leto. Niso zelo redki. Če je vključena Luna, trajajo mogoče dva, tri dni, ko jih lahko opazujemo. Predvsem je pa pojav vizualno lep. Všeč nam je, ko se planeti na nebu lepo estetsko poravnajo in so urejeni v lepo kompozicijo,” je za STA pojav opisal Janez Kos s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Konjunkcija bo ob jasnem vremenu vidna od povsod, in sicer nad zahodnim obzorjem. Včeraj je bil Mars, ki je malo temnejši od Venere, zgoraj levo od nje, desno od obeh pa je bil viden tanek krajec Lune. Danes zvečer pa se bo Luna premaknila in bo nekje nad Marsom, je pojasnil Kos. Malo pred polnočjo bodo vsi trije objekti skoraj hkrati zašli.

Včeraj je v astronomskem observatoriju na Golovcu poteka dan odprtih vrat ob poletnem solsticiju. Dan odprtih vrat sicer organizirajo štirikrat letno, ob obeh solsticijih in obeh ekvinokcijih.

Za tiste, ki radi s prostim očesom opazujejo nočno nebo, bo nova priložnost v avgustu, ko bodo lahko opazovali meteorski roj Perzeidov. Ta bo letos ob ugodnem vremenu zelo dobro viden, saj bo nastopil v bližini mlaja, poznavalci astronomije pa priporočajo opazovanje bolj v jutranjem času.

Vrhunec meteorskega roja Perzeidov bo v noči na 13. avgust, ko bo mogoče našteti do 75 meteorjev na uro. Še več pa bo decembra Geminidov, ki bodo imeli vrhunec v noči na 15. december s kar 150 utrinki na uro, napovedujejo na fakulteti.

STA
Arhiv FMF UL

Sorodni članki

Back to top button