Znanost

Razstrelitev asteroida bi lahko ohladila ozračje

Eden od načinov za preprečevanje škodljivega segrevanja ozračja bi lahko bila razstrelitev asteroida. Take izsledke so po končani študiji dobili raziskovalci s švedske Univerze v Lundu in čikaškega muzeja Field.

S tem nenavadnim ukrepom bi namreč ustvarili ogromno prašnih delcev, ki bi blokirali sončno svetlobo in tako ohladili ozračje. Razstrelitev asteroida bi najverjetneje bila zadnja in najbolj drastična rešitev za preprečevanje segrevanja ozračja.

Avtorji študije so poudarili, da je Zemlja pred 470 milijoni let zdrsnila v ledeno dobo prav zaradi eksplozije asteroida. Ta je namreč ustvarila ogromno prašnih delcev, ki so blokirali sončno svetlobo. V raziskavi so znanstveniki ugotovili, da je takratni dogodek drastično ohladil Zemljo. So pa tudi poudarili, da bi razstrelitev asteroida skoraj zagotovo predstavljala enega skrajnih ukrepov, če človeštvu segrevanja ozračja ne bi uspelo zaustaviti na druge načine.

Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC), ki deluje pri Združenih narodih, je v ta teden objavljenem poročilu opozoril, da rekordni izpusti toplogrednih plinov, ki so v prvi vrsti posledica uporabe fosilnih goriv, Zemljo spreminjajo v rastlinjak, v katerem človek ne bo več mogel dihati. Hitreje kot bodo rasle temperature, hujše bodo posledice.

 

 STA
 Pixabay
ikona snemalec Movieclips

Sorodni članki

Back to top button