NoviceŠport

Drugogimnazijka Lucija Tarkuš bronasta v športnem plezanju na EI

Športna plezalka Lucija Tarkuš je na evropskih igrah na Poljskem osvojila bronasto medaljo na balvanih. V Tarnowu je bil Gregor Vezonik pred tem med šestimi plezalci v finalu balvanov peti.

Lucija si je medaljo želela in jo priplezala!

“Ko sem videla, da sem na zmagovalnem odru, sem bila zelo vesela, da se je vse ‘poklopilo’. V finalu sem namreč naredila nekaj napak. Tretji bolder sem med drugim začela napačno in to me skoraj stalo medalje. Tega nisem rešila, a sem drugega in četrtega in to je bilo dovolj za bron,” je povedala Lucija Tarkuš.

Dodala je: “Na teh igrah sem si želela medalje in uspelo mi je. To je lep rezultat in upam na dobre izide v nadaljevanju tudi v svetovnem pokalu.” Zaključuje drugo gimnazijo v Mariboru. Njena vzornica je najboljša športna plezalka sveta Janja Garnbret, “ker je preprosto najboljša”.

V Tarnowu je zmagala Francozinja Zelia Avezu, pred 19-letno Tarkuš je bila le še Italijanka Giulia Medici. Med plezalci je slavil Francoz Thomas Lemagner.

Trener Gorazd Hren je dejal, da je že tedaj, ko je pogledal, kako so postavljeni balvani, vedel, da lahko Tarkuš pride visoko. “A se je zataknila na začetku prvega in zdrsnila. Ni kazalo najboljše. Naslednji balvan je rešila in preplezala, tiste najboljšem, ki so bile prvič uspešne, pa ne, in Lucija je prišla znova v igro,” je opisal nastop Hren.

Prepričan je, da bi Tarkuš lahko iztržila še več. “Postavitev ji je bila namreč pisana na kožo. Naša reprezentanca je v Tarnow prišla po medaljo in do zadnjega finala se to ni zgodilo. Obenem je imela Tarkuš zelo naporen urnik, v soboto je bila tako zaradi kvalifikacij na balvanih in finala v težavnosti ves dan na prizorišču tekme in je šele v noči na nedeljo ob dveh prišla nazaj v športno vas iger,” je še povedal Hren.

Četrto odličje za Slovence na teh evropskih igrah

Konkurenca v športnem plezanju na evropskih igrah na Poljskem je močno okrnjena, saj manjkajo vsi najboljši tekmovalci. Olimpijska šampionka Janja Garnbret je igre izpustila, saj jo čakajo tekmovanja v svetovnem pokalu ter svetovno prvenstvo v začetku avgusta v Bernu v Švici, kjer bodo podeljevali prve olimpijske vozovnice za Pariz 2024.

Tarkuš je osvojila četrto slovensko odličje na tretjih evropskih igrah in prvi bron. Pred njo so bili na Poljskem uspešni atleti. Zlat je bil svetovni prvak Kristjan Čeh v metu diska, srebrni pa Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m zapreke.

Danes se bo za polfinale boril naš najboljši namiznoteniški igralec Darko Jorgić, za medalje pa se bosta borila naša predstavnika v tekvondoju. Patrik Divković v kategoriji do 87 kilogramov in izkušeni olimpijec Ivan Trajković v kategoriji nad 87 kilogramov, ki imata oba visoka pričakovanja.

Tekmovali bodo tudi lokostrelec z olimpijskim ukrivljenim lokom Den Habjan Malavašić, ki bo danes opravil dva dvoboja na izpadanje, če bo oba dobil, ga naslednji dan čaka boj za kolajne. Strelka Živa Dvoršak bo imela v trojnem položaju zadnjo možnost za odmeven rezultat, tekmovanje pa bodo začeli tudi igralci badmintona Andraž Krapež, Petra Polanc in mešana dvojica Miha Ivančič/Polanc.

STA
Slovenia Olympic Team FB

Sorodni članki

Back to top button