Življenjski slog

Zakaj imajo ženske prsi celo življenje?

Ljudje smo edini sesalci, ki imamo prsi celo življenje.

Na Zemlji živi več kot 5000 vrst sesalcev, a samo pri ljudeh se prsi ne razvijejo le zaradi dojenja, ampak se razvijejo med puberteto in ženskam ostanejo za celo življenje. Zakaj?

Majhne, velike, okrogle, koničaste, trikotne … Prsi pri ljudeh so različnih oblik in velikosti, vsem pa je skupno, da so. Za razliko od drugih sesalcev se pri ljudeh ne razvijejo zgolj zaradi dojenja in razmnoževanja, ampak začnejo rasti med puberteto, nato pa nikoli več ne izginejo. Je zato kriva napaka v evoluciji?

Namen prsi je, da proizvajajo mleko med dojenjem, zato se pri vseh drugih sesalcih razvijejo le takrat in samo začasno. Ko mleka ni več, izginejo tudi prsi. Ampak zakaj se pri ženskah razvijejo med puberteto in ne nosečnostjo?

Ljudje smo edini sesalci, pri katerih prsi po koncu dojenja ne izginejo, zrastejo pa že med puberteto.

S tem vprašanjem se je ukvarjal že Charles Darwin, katerega teorijo je v knjigi The Naked Ape leta 1967 podrobneje razložil Desmond Morris. V njej razmišlja o tem, da so se prsi pojavile kot seks simbol, da bi zamenjale zatekanje zadnjega dela med ovulacijo pri drugih ženskih primatih. Spolni organi so namreč takrat, ko so naši predniki pričeli s pokončno hojo, postali manj opazni, zato moški več niso znali prepoznati, kdaj je ženska spolno dozorela. Ta teorija sicer razloži, zakaj začnejo prsi rasti med puberteto, še vedno pa ne pove, zakaj se obdržijo vse življenje.

Za razliko od drugih vsebujejo ženske prsi veliko več maščobe, ki jim daje obliko. Podobno kot to pri drugih sesalcih stori mleko. Ženske prsi lahko zrastejo do te mere, da se pojavijo bolečine v križu ali prsnem košu, zaradi česar se vedno več žensk odloča za njihovo zmanjšanje. Veliko vlogo igrajo tudi pri raku, saj je rak na prsih najbolj pogost rak pri ženskah in vsako leto prizadene okoli 1,5 milijona žensk.

Naše prsi gradi veliko maščobe, ki poskrbi za njihovo obliko. Pri ostalih sesalcih za to poskrbi mleko.

Znanstveniki pravijo, da rak na dojkah pri ostalih sesalcih ni prisoten v tolikšni meri. Razlaga se skriva v tem, da ljudje živimo veliko dlje, tveganje za pojav bolezni pa se z leti zvišuje. Drug razlog se lahko skriva v tkivu, ki gradi ženske prsi. Rak se namreč pogosteje pojavlja v tkivih, ki se hitro delijo. Vsakič, ko se celica rodi ali umre, lahko med prenosom DNK pride do napake in celica postane rakava. Ker se prsno tkivo deli zelo hitro, je tveganje za pojav raka višje, kar pa razloži tudi dejstvo, da odstranitev prsi tveganje za bolezen zmanjša kar za 95 %.

Ne glede na razlog, da se prsi pri ljudeh obdržijo, pa v naši družbi zasedajo pomembno mesto. Postale so simbol privlačnosti in zgradile veliko industrijo, ki se ukvarja le z njimi. Najbolj pomembne pa so seveda za ženske same, saj nas ločujejo od moških.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button