KulturaPriložnostiScena

Mladi Maribor, vse najboljše!

Festival Mladi Maribor je v letošnjem letu obarvan praznično. Praznuje namreč 10. obletnico Evropske prestolnice mladih in 30. obletnico MKC Maribora. V duhu praznovanja ponujajo številne aktivnosti, dejavnosti in dogodke, ki jih je vsekakor vredno obiskati.

Festival Mladi Maribor je odet v barve praznovanja. V duhu praznovanja 10. obletnice Evropske prestolnice mladih in 30. obletnice MKC Maribor pa v ospredje ne postavljajo sebe, pač pa tiste, ki organizacijam dajejo pomen – mlade.

Se ti zdi, da poznaš mladinske centre in organizacije v Mariboru? Česa bi si želel več? Kakšne so možnosti, v katerih organizacijah lahko aktivno sodeluješ in katere dogodke lahko soustvarjaš? Odgovarjajo na vsa našteta vprašanja, seveda ob spremljavi prijetnih dogodkov in druženj.

Kdo so mladi v Mariboru?

Po uradni definiciji med mlade uvrščamo osebe stare med 15 in 29 let. Po statističnih podatkih v Mariboru živi 19.000 mladih, kar je precej visoka številka. Upoštevati pa velja tudi dejstvo, da je v Mariboru dnevno ogromno dijakov in študentov. In prav vsi mladi, ne glede na narodnost, izobrazbo, študijsko smer in poklicno usmeritev soustvarjamo podobo našega mesta. Pri tem se moramo zavedati, da smo tudi njegova prihodnost, zato se moramo v mestu počutiti dobro in sprejete, predvsem pa tudi slišane.

In prav za to skrbijo mladinski centri in organizacije. Mladim nudijo aktivnosti, pa tudi prostore in pomoč na tistih točkah, kjer jih najbolj potrebujejo.

Lokalni posvet med mladimi in odločevalci v Mariboru

Mladi se v svojem okolju pogosto počutimo zapostavljene in neslišane. V torkovem večeru smo mladi, ki soustvarjamo življenje v Mariboru, dobili priložnost odprtega, kritičnega, strokovnega ter prijaznega dialoga z odločevalci v Mariboru. V imenu Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor sta se posveta udeležila dr. Luka Lubi in Karina Šenveter, v moderiranem pogovoru pa je z mladimi sodelovala tudi direktorica MKC Maribor, Marja Guček. 

Pričakovanja o večeru, ki bi na prvo žogo lahko potekal čisto strogo formalno, so v prostorih Kulturnega inkubatorja med udeleženci in ustvarjalci večera ustvarila napeto ozračje. Organizatorji pa so s skupkom inovativnih idej poskrbeli, da je večer kljub pomembnim temam potekal povsem sproščeno. Ozračje je sprva sprostila ustvarjalna delavnica z grafično oblikovalko in pogovorni večer se je lahko začel.

Mladi Maribor, MKC, 10. let, 30. let, posvet
Skozi uvodno likovno delavnico smo se sprostili in večer nadaljevali v sproščenem vzdušju.

Pa tudi ne, kot bi pričakovali. Pogovor med mladimi in med odločevalci v Mariboru je namreč potekal po principu speed datinga. Razdeljeni v manjše skupine smo mladi lahko podali svoje predloge, mnenja, pohvale in seveda povedali tudi tisto, kar nas v Mariboru moti in česa bi si želeli več.  Odločevalci so nam prijazno prisluhnili, nam predstavili realne načine in možnosti izboljšav ter svoje predloge za izboljšanje življenja mladih v Mariboru. Skupaj smo tako ustvarjali konstruktivno debato, pomembno in lepo pa je bilo, da smo se mladi počutili slišane.

In če smo večer začeli sramežljivo in prestrašeno, smo ga zaključili zgovorno, pozitivno, navdahnjeno, pozitivno in hvaležno.

Mladi Maribor, MKC, 10. let, 30. let, posvet
Kulturni inkubator te v svoje prostore vabi tudi izven festivalskega dogajanja.

Kaj še lahko ujameš v sklopu festivala

Festivalsko dogajanje in praznovanje se bo nadaljevalo še vse tja do četrtka. Mladi Maribor te v sredo vabi na delavnico Zero waste je fejst – naj bodo tudi naši dogodki. Sredin večer pa lahko preživiš v Galeriji Media Nox, kjer bo potekala otvoritev razstave študentov Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.

Če pa te bolj mika četrtek te ob 19. uri vabijo, da se jim v Kulturnem inkubatorju pridružiš na 50’s prom night-u in uživaš v kultni glasbi in plesnih gibih 50. let prejšnjega stoletja.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button