Bivanje

Povprečen Slovenec ima 44 let, najmlajši so v občini Komenda, najstarejši v Osilnici

Povprečni prebivalec Slovenije je bil 1. januarja letos, ko je bilo v Sloveniji 2.107.180 prebivalcev, star 43,8 leta. Prebivalstvo je najstarejše v Občini Osilnica, v povprečju 53 let. Najnižjo povprečno starost imajo prebivalci Občine Komenda, dobrih 39 let. Najvišji delež žensk je v občini Murska Sobota, najnižji pa v Šentrupertu.

Med občinami, ki imajo v povprečju najstarejše prebivalstvo, sta še občini Kostel, kjer je bila povprečna starost 1. januarja letos 51,6 leta, in Hodoš z eno leto nižjo povprečno starostjo prebivalstva. V vseh ostalih občinah je povprečna starost občanov pod 50 let.

Manj kot 40 let pa so v povprečju stari prebivalci samo treh občin od skupno 212 slovenskih občin. Poleg Komende sta to še občini Benedikt in Gorenja vas Poljane. V obeh je bila 1. januarja letos povprečna starost občanov 39,4 leta, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Z navedenimi podatki se v glavnem prekrivajo tudi podatki o deležu najmlajših prebivalcev v občini, to je tistih, ki so stari do 14. let. Delež teh prebivalcev je najnižji v Občini Osilnica, znaša 7,2 odstotka. Sledita občini Šalovci (8,7 odstotka) in Kostel (9). Najvišji pa je ta delež v Občini Gorenja vas – Poljane, kjer je do starosti 14 let dobra petina prebivalcev, natančneje 20,7 odstotka. Sledita občini Komenda (20,2) in Sodražica (19,3).

Delež prebivalcev, starih 65 let ali več, je najvišji v Občini Osilnica, znaša 35,8 odstotka, najnižji pa je v Občini Benedikt, kjer znaša 13,7 odstotka.

Največ žensk živi v Murski Soboti

Statistični podatki s področja demografije kažejo tudi, da je najvišji delež žensk med občani v Mestni občini Murska Sobota. Tam je bilo 1. januarja letos 52 odstotkov žensk. Sledita ji občini Ljubljana in Poljčane z 51,4-odstotnim deležem žensk.

Najnižji delež žensk pa je bil na omenjeni datum v ObčiniŠentrupert, znašal je 41,3 odstotka. To je daleč najmanj med prebivalci slovenskih občin. Sledita Občina Zavrč s 44,6-odstotnim deležem žensk in Občina Žetale s 45,8-odstotnim deležem. Večinoma se sicer ta delež giblje od 48 do 50 odstotkov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button