Glasba

Maribor je zaživel ob glasbi kitar na festivalu Sound of streets

Če si bil te dni kaj v Mariboru, si verjetno opazil, da so se v center mesta naselili glasbeniki. Poteka namreč festival Sound of streets (SOS). Gre za dvodnevno dogajanje, ki dopoldan poteka na mariborskih ulicah, zvečer pa v Vetrinjskem dvoru.

Ko so se šolarji vrnili v šolske klopi, so se na mariborskih ulicah zdaj že tradicionalno pojavili glasbeniki, da jim popestrijo naporne prve dni. Ali v primeru študentov naporne izpitne dni. Že petič namreč v Mariboru poteka Sound of streets festival. Organizira ga društvo KUD SOS.

Glasbeni odmevi v vsakem kotičku centra Maribora

Dnevno dogajanje poteka na ulicah v centru Maribora. Za nastopajoče so pripravljena tri ulična prizorišča, ki so poimenovana Tkalka, Slovenka in Štajerka. Če hodiš skozi center, jih ne moreš zgrešiti, saj so prizorišča postavljena na najbolj prepoznavnih delih centra. Glasba tako odmeva iz praktično vsakega kota v centru Maribora.

SOS, festival, glasbeniki, kantavtorji, maribor, na mariborskih ulicah, center Maribora, Vetrinjski dvor, Sound of streets
Prizorišča na ulicah so označena s preprogami različnih barv.

Dnevno dogajanje zajema tri lokacije in tri nastopajoče, ampak vse tri lahko slišiš iz samo enega izmed kafičev ali restavracij v mariborskem centru. Najbolj zabaven del festivala je namreč ta, da glasbeniki menjujejo svojo lokacijo v smeri urinega kazalca. Tako en glasbenik začne na Tkalki, nadaljuje na Slovenki in zaključi na Štajerki. Celoten program se ponovi še zvečer v Vetrinjskem dvoru. Kantavtorji zbirajo tudi prostovoljne prispevke mimoidočih z znamenitim klobukom, ki ga lahko vidimo na plakatih festivala.

Nastopajoči torej niso samo glasbeniki, ampak kantavtorji. To pomeni, da svojo glasbo pišejo, ustvarjajo in izvajajo sami. Organizatorji KUD SOS dogodek vsako leto priredijo zato, ker želijo poudariti pomembnost kantavtorstva in povezati mimoidoče z glasbo in nastopi na ulici. Osnovni cilj festivala Sound of streets pa je bil izpolnjen že prvi dan – oživiti mestno jedro.

SOS, festival, glasbeniki, kantavtorji, maribor, na mariborskih ulicah, center Maribora, Vetrinjski dvor, Sound of strets
Nekateri Mariborčani glasbo poslušajo na poti, drugi se ustavijo in poslušajo, tretji pa sedijo in prisluhnejo iz bližnjih kavarn in restavracij.

Kako je zaživel center Maribora lahko preveriš še danes

Prvi dan sta nastopila 2 Slovenca, Anže Palka in Andrej Boštjančič ter gostja Anita Šunjič iz Bosne in Hercegovine. Danes (op. a.: torek, 3. september 2019) bo nastopal Poljak Dan Zelisko, Slovenec Nejc Praznik in Sir Croissant iz Bosne in Hercegovine. Priložnost imaš prisluhniti avtorskim skladbam Slovencev ter tujih glasbenikov. Če si prvi dan festivala zamudil, lahko tiste, ki nastopajo danes, še ujameš na mariborskih ulicah, ali pa jih greš zvečer poslušat na Vetrinjski dvor.

O programu in točnih lokacijah festivala Sound of streets si lahko prebereš še na Facebooku. V kolikor te dogodek še ni prepričal pa si spodaj lahko ogledaš lanskoletni video.

 

 Mojca KUPČIČ
 Mojca KUPČIČ
ikona snemalec Vid JERČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button