GlasbaKultura

Tri ulice, tri kitare in mesto živi!

Ulični festival kantavtorjev, Sound of Streets, z glasbo uspešno oživlja mestne ulice.

Včerajšnji kantavtorski trio je uspešno napolnil svoje klobuke, današnjega pa ob 11. uri preveri na Tyrševi, Gosposki in Vetrinjski!

Prve septembrske dni se na mariborske ulice niso vrnili le šolarji, temveč so ulice zaživele tudi pod ritmom kantavtorskih kitar na dvodnevnem mednarodnem uličnem festivalu za kantavtorje “S.O.S. Maribor – Sound of Streets”, ki ga že četrto leto zapored organizira društvo KUD SOS s pomočjo prostovoljcev.

 

Tri kitare lahko oživijo mestno jedro

Dnevno dogajanje na treh uličnih prizoriščih, ki veljajo za najtežje odre, so prvi dan soustvarili Slovenca Sebastjan Lukovnjak in Mojca Prejac ter hrvaški gost Coolio Jack. Raznoliki stili, iskrena besedila in mnoge še neslišane avtorske skladbe – skupen jim je le klobuk, simbol festivala, katerega ne tako prazno vsebino kantavtorji po nastopih obdržijo. Tako kot so unikatni glasbeniki, pa imajo tudi prizorišča vsako svoj, a nedvomno poseben čar. Tkalka na stičišču Gosposke in Glavnega trga se ponaša z najbolj prepoznavno mestno lokacijo, na Slovenki na Tyrševi lahko avtorske komade poslušaš kar iz restavracije, Štajerka na Vetrinjski pa kot stičišče mnogih poti mestnega jedra zagotavlja morda največje in najbolj raznoliko občinstvo. Trije kantavtorji, tri prizorišča – ne glede iz kje opazuješ dogajanje, lahko v uri in pol slišiš vse tri glasbenike, saj se med posameznimi prizorišči gibajo v krogu, na vsakem pa jim je na voljo 25 minut, da navdušijo ulico in napolnijo svoje klobuke. Množice mimoidočih obrazov, ki se, čeprav le za nekaj trenutkov ustavijo in se nevede povežejo v mestni utrip, pa pričajo, da je bil namen festivala, oživitev mestnega jedra Maribora, uspešno izpolnjen. Nekaj čez sedmo zvečer pa je pod ritmom kitar oživela še mnogo mirnejša, a prav tako živa atmosfera Vetrinjskega dvora.

Pravijo, da je ulica najtežji oder. |
Nekateri so drveli mimo, drugi so si vzeli čas in prisluhnili glasbi |
V Vetrinjskem dvoru je trio poskrbel za miren večer, na ulicah pa za živahen utrip.  |

  Ali ima ulica res svoj čar, lahko preveriš samo še danes!

  Kot so med pogovorom povedali glasbeniki – nastopati na ulici je posebna izkušnja, tako za kantavtorje, kot tudi mimoidoče, ki jih nagovarjajo. Še danes, 4. septembra, se lahko o tem prepričaš tudi sam. Vse od 11. ure lahko na uličnih prizoriščih spremljaš današnji, nekoliko bolj mednarodni kantavtorski trio – Tkalko bo otvorila mlada Fiore, ki je na mariborske ulice prispela iz sosednje Italije, Štajerko bo prvi zavzel avstrijski talent Michael Stark, za uvod na Slovenki pa bo prizorišču primerno poskrbel domači Woody. Vse tiste, ki vam življenje ne omogoča pohajkovanja po mestu sredi belega dne, pa ob 19.15 vabi Vetrinjski dvor, kjer bo vsak izmed današnjih obrazov pod klobukom oder zavzel za eno uro.

   

   Klara AVSEC
   Vid JERČIČ
  ikona snemalec Vid JERČIČ

  Oceni članek

  Hvala!

  User Rating: 5 ( 1 votes)

  Sorodni članki

  Back to top button