ŠportZdravje

Poškodbe pri gorskem kolesarjenju …

… in kako jih odpraviti

Dirkanje s kolesom po hribu navzdol kar kliče po poškodbah. To pa je tudi eden izmed razlogov, zakaj dirkači ljubimo ta šport – kje so meje in kako jih prekoračiti?

Ko stvari ne gredo po načrtu, na žalost čutimo posledice. Padec na trda tla pri visoki hitrosti ali pa bližnje srečanje z drevesom hitro pusti zlomljeno kost ali dve.

Poglejmo si telesne dele, kjer pogosto pride do poškodb.

 

1. Ramena

Katapultiranje preko kolesarskega krmila oziroma »balance«, po navadi pomeni, da bodo ramena imela prvi stik s podlago.

Kašne so najpogostejše poškodbe ramen?

Izpahi: Čelade dobro varujejo glavo kolesarjev, a enako ne velja za ramenske sklepe. Zaradi slabega varovanja hitro pride do poškodbe in izpaha ramenskega sklepa. Ramenski sklep si je najlažje predstavljati kot golf žogico in njen podstavek (tee). Kot si lahko mislite, ni potrebno veliko sile, da se kaj premakne s svojega mesta.

Zlomi: Zlomljene ključnice so pri MTB dirkačih zelo pogoste, saj jih varuje samo tanka plast kože. Rama Brooka Macdonalda je na svetovnem prvenstvu imela bližnje srečanje z otokom Lošinjem. Ključnica se je zlomila, a je bil že po pičlih štirih tednih nazaj na kolesu.

Ločitev sklepa: Akromioklavikularna ločitev sklepa na vrhu rame je pogost pojav, ki ga vidimo pri gorskih kolesarjih. Pri padcu se hitro zgodi, da se vezi med ključnico in lopatico pretrgajo.

Kako najhitreje okrevati?

Počitek: Najhujša mora športnikov vseh vetrov! Času je potrebno dati čas. Če se kosti po nepotrebnem ne premikajo, se bodo v 6 tednih zacelile.

Operacija: Če je poškodba huda, je včasih treba sklep operirati. Pri ramenih to pomeni, da je treba »popraviti«, plitvo »šalčko«, ali pa zaceliti vezi. Greg Minnar je imel obdobje, ko mu je rama »skakala ven«, in je zato moral pod nož. Poškodovane ključnice včasih potrebujejo kovinske dele, saj le tako ostanejo skupaj.

Lasersko zdravljenje: To je čudežno zdravljenje ali pa prevara; odvisno koga vprašate. Laser naj bi pomagal pri hitrejšem okrevanju kosti. To je pogost način zdravljenja za kolesarje, ki si želijo kar se da hitro vrniti na kolo.

Okrevanje: Po zgoraj naštetih metodah se je vseeno potrebno posvetiti okrevanju.

 

2. Gležnji

Obstajata dve vrsti pedal: na enih je čevelj pritrjen (SPD), na drugih ne (FLAT). Nobena izmed izbir ne nudi nikakršne zaščite za gleženj – sploh pa ne v primerjavi s čevlji motokros.

Kašne so najpogostejše poškodbe gležnja?

Zlom: Kolesarji pogosto pristanejo najprej na nogah, zato poškodbe nog in gležnjev niso redke. Mladinski podprvak Joe Breeden se je poškodoval na tak način. Poškodbo lahko primerjamo s padcem z višine.

Kako najhitreje okrevati?

Počitek: Zmanjševanje oteklin, bolečine in vnetja lahko pospeši okrevanje. Pri tem pomagajo naprave, ki se oprimejo gležnja in ga hladijo. Pomaga tudi vzdignjen položaj stopala.

Operacija: Za zmanjševanje bolečin lahko vstavimo vsadke ali pa združimo kosti, kar pa otežuje hojo po neravnih terenih. To pomeni, da že malo bolj naporna hoja lahko vpliva na pripravljenost.

Okrevanje: To je pomemben proces, če želi poškodovanec ponovno dobiti nadzor nad stopalom in gležnjem. Kolesar mora biti sposoben pristati na gležnju in ga premikati v smeri, saj le tako lahko doseže željeno ravnotežje in gibanje.

 

3. Zapestja

Ščitenje obraza pri padcu je nagonsko in pametno, a posledično pride do pogostih zlomov zapestja in palca.

Kašne so najpogostejše poškodbe zapestja?

Padec na roko se pogosto konča z zlomljeno roko, zlomljenim zapestjem, poškodbo palca ali pretrganimi vezmi. Obstaja zaščita za roke, a z njeno uporabo se zmanjša gibljivost zapestja, kar pomeni, da trpi tudi moč zapestja.

Zlomi: Nekatere kosti, kot je čolničasta kost (ki se nahaja pod palcem), so težko »popravljive«, in je zato treba z njimi ravnati pravilno. Kosti se lahko »spnejo«, skupaj, a mnogi kolesarji komaj čakajo, da se vrnejo na progo in zato se kosti po navadi ne zacelijo v celoti. To je še posebej slabo za čolničasto kost – za mnoge kolesarje je bil to razlog prezgodnje upokojitve.

Poškodba vezi: Palec se ob padcu hitro prepogne nazaj, kar lahko zelo poškoduje vezi, ali pa jih celo pretrga. To ni samo boleče, temveč tudi onemogoči dober oprijem v prihodnosti.

Kako najhitreje okrevati?

Operacija: To je mnogokrat nujno, saj se čolničasta kost le tako lahko zaceli skupaj. Ena izmed strank Alana Milwaya si je pred kratkim izpahnila in zlomila zapestje, kar je privedlo do treh operacij s katerimi so zamenjali kosti, jih pritrdili in ponovno vzpostavili dober krvni obtok v zapestje. Zahteven poseg!

Počitek: Mavec je pogosto dovolj, da kosti ostanejo na mestu in s tem dobijo omogočene popolne razmere za okrevanje. Kljub temu pa je potrpežljivost ključ do uspeha. Mnogo kolesarjev prehitro sname mavec, kar privede do nepopolnega celjenja in upočasnjenega zdravljenja, ki lahko traja tudi več let ali se celo konča pri operaciji.

Okrevanje: Včasih mine veliko časa, preden poškodovanci ponovno pridobijo moč in nadzor v roki. Z izvajanjem vaj z eno roko in uporabo kablov, naprav ter kettlebelov, poškodovanci hitreje okrevajo.

 

To so le trije predeli, kjer so poškodbe najpogostejše in kolesarje mnogokrat prisilijo v nezaželeni dopust. Le redki se pritožujejo nad fizično bolečino, a psihične posledice so pogoste in dolgotrajne. Izpuščene tekme, spremenjen vsakdan in zgrešeni treningi pustijo posledice.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGRed bull (vir)
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button