FotoKulturaPotovanjeVideo

Orientalska kultura na Štuku

Študenti so lahko uživali v kulturi Bližnjega vzhoda

Oddelek za mednarodno sodelovanje je na Štuk pripeljal barve orienta, svet peščenih sipin, orientalskih plesov, šiše in odlične kulinarike. Orientalsko kulturo so nam predstavili različni gostje, ki se z njo srečujejo vsak dan.

Iz Katarja in Omana do plesa

Večer je otvorila popotnica Maja Novak ali Mayita, ki je svoje življenje posvetila raziskovanju različnih kotičkov sveta. Pred nekaj leti se je odpravila na pot po Katarju in Omanu, državah arabskega polotoka. Orientalska kultura jo je navdušila, obe državi pa si bo zapomnila predvsem po prijaznih, ustrežljivih in dobrih ljudeh.

Za njo so na odru zaplesale orientalske plesalke, ki so ustvarile mistično plesno predstavo. Pod vodstvom Ksenije Visket, ki v Hiši Zahir vodi Plesno delavnico Zahir in širi očarljive gibe orientalskega plesa, je skupina zaplesala trebušni ples z živobarvnimi rutami, nato pa še točko, ki se namesto na predel trebuha, osredotoča predvsem na gibanje z nogami.

Skozi celoten večer je v kotu dvorane umetnica Klavdija Hladin iz Studia za naravno nego las Inanna nudila poslikave z naravno Kano. S čudovitimi vzorci je okrasila številne roke, ki so si zaželele spremembe, sprostitve in nove energije. Poslikava z naravno kano izgine po 10 – 14 dneh, pusti pa bakreno rjav vzorec. Klavdija je obiskovalce še posebej opozorila na izbiro naravne kane, ki je vedno le bakreno rdeče to rjave barve in nikoli črne. Ta vsebuje primesi in lahko povzroči alergijske reakcije na koži.

Večer orientalske kulture, potopis, orientalska kultura | Mayita pravi, da je Katar izjemno bogata, Oman pa varna država
Večer orientalske kulture, orientalski ples, orientalska kultura | V svet orientalskega plesa so nas popeljala dekleta iz Plesne delavnice Zahir.
Večer orientalske kulture, poslikava s kano, orientalska kultura | Klavdija se s poslikavo Kane ukvarja že 8 let.
 Večer orientalske kulture, kulinarika, orientalska kultura | Degustirali smo lahko humus, falafle, arabski kruh in zvitke iz restavracije Mr. Falafel. 
Večer orientalske kulture, tečaj arabščine, orientalska kultura | Maha vodi tečaje arabščine.
Večer orientalske kulture, priprava šiše, orientalska kultura| Kako se pripravi šiša, nas je naučil Tomaž.

   

  Pred delavnicami še degustacija orientalske kulinarike

  Po dvorani se je že med plesnim nastopom širil mamljiv vonj, ki nas je kar preselil v svet orienta. Hrana iz restavracije z jedmi Bližnjega vzhoda Mr. Falafel je poskrbela, da smo ta košček sveta izkusili še z drugimi čuti.

  Na koncu smo lahko orientalsko kulturo spoznali še skozi tri delavnice. Maha Ahmed, ki prihaja iz Jemna in tekoče govori slovensko, je vodila delavnico arabščine. Udeležence je poučila o dialektih arabščine, pravilu branja in pisanja iz desne proti levi, abecedi in pisanju arabskega jezika.

  Ksenija je v dvorani pripravila delavnico orientalskega plesa, kjer je dekleta in tudi fante naučila osnovnih gibov, tresenja ter nekaj izrazov orientalskega plesa. Udeleženci so kmalu ugotovili, da gibi medenice, trebušnega predela, nog in zadnjice niso tako enostavni, kot se zdi in da zahtevajo dobro koordinacijo in veliko kondicije.

  Štukova terasa pa je gostila tretjo delavnico, na kateri je Tomaž iz Hiše Zahir obiskovalce naučil priprave šiše oz. vodne pipe. Čeprav izhaja iz Indije, je svojo pot našla v orientalsko kulturo. Tamo jo kadijo za sprostitev, odpravljanje vsakodnevnih skrbi in stresa, predstavlja pa družabni dogodek, ob katerem poklepetajo s prijatelji.

  Mističen večer nas je s pomočjo plesa, hrane, arabščine in šiše preselil na Bližnji vzhod. Začutili smo lahko orientalsko kulturo, ki se nam zdi tako drugačna in neznana, v resnici pa je razburljiva, navdušujoča in magična.

   

   Urška KUR
   Nejc VEHOVEC
  ikona snemalec Miha HORVAT

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button