KulturaNovice

Znan je program ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic

Letošnji svetovni dan knjige in avtorskih pravic, praznik knjig, književnih ustvarjalk in ustvarjalcev, bralk in bralcev, založb, knjigarn, knjižnic in vseh, ki jim je ljuba pisana beseda, bo Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju s številnimi partnerskimi organizacijami obeležil z dogodki in aktivnostmi, ki bodo potekali med 17. in 25. aprilom 2024 na različnih prizoriščih v Mariboru in okolici.

Unescova pobuda o obeležitvi svetovnega dneva knjige bo naslednje leto štela okroglo, 30. obletnico. V skoraj treh desetletjih se je praznik knjig razširil v več kot 100 držav po svetu. V Sloveniji smo na pobudo pisatelja Evalda Flisarja svetovni dan knjige obeležili že takoj na začetku, leta 1995, s programom v organizaciji Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani, kmalu pa so se prestolnici pridružila tudi druga slovenska mesta in številne institucije, ki so tako ali drugače povezane s knjigami in literaturo.

Praznovanje svetovnega dneva knjige je pred dobrima dvema desetletjema UNESCO nadgradil s še eno zanimivo pobudo – Madrid je bil leta 2001 prav na svetovni dan knjige kot prvo mesto razglašen za enoletno svetovno prestolnico knjige z zavezo in s ciljem še bolj intenzivnega spodbujanja branja, razvoja bralne kulture in večanja dostopnosti knjige. Leta 2010 si je ta naziv pridobila tudi Ljubljana, v torek, 23. aprila, pa pričakujemo razglasitev že 24. svetovne prestolnice knjige.

Letošnji svetovni dan knjige in avtorskih pravic, praznik knjig, književnih ustvarjalk in ustvarjalcev, bralk in bralcev, založb, knjigarn, knjižnic in vseh, ki jim je ljuba pisana beseda, bo Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju s številnimi partnerskimi organizacijami obeležil z dogodki in aktivnostmi, ki bodo potekali med 17. in 25. aprilom 2024 na različnih prizoriščih v Mariboru in okolici. Pestro dogajanje pa se bo kot ponavadi odvilo tudi v številnih drugih slovenskih mestih. Aprilsko dogajanje povezano s svetovnim dnevom knjige, je nekakšen uvod v Slovenske dneve knjige, ki se bodo letos odvijali maja in junija.

Program

Podroben program lahko spremljaš na tej povezavi, v nadaljevanju pa ti ponujamo pregled dogodkov.

Sreda, 17. april:

 • Emmanuelle Pagano: Jamski najstniki
 • Jaroslava Balažkova: Happyendi

Četrtek, 18. april:

 • Novinarska konferenca z razglasitvijo nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti
 • Jernej Šček: Kavarna Italija

Torek, 23. april:

 • Zakaj na bleščivki nihče več ne čivka? (Literarna matineja s Špelo Frlic)
 • Minuta za poezijo
 • Knjižni bazar ob svetovnem dnevu knjige
 • Pesem pogumnih src (Gostovanje Špele Frlic na Filozofski fakulteti UM)
 • Julija Lukovnjak: Svet je senca (Edgarja Kaosa)
 • Majhno osvobojeno ozemlje za poezijo in prozo (Branje mladih literatov in izmenjevalnica knjig)

Sreda, 24. april:

 • Marjan Rajšp: Doseg bega
 • Malo drugače s Tomom Podstenškom (Pozdrav Dnevu knjige in avtorskih pravic v šentiljski knjižnici)

MKC
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button