Zdravje

Svetovni dan oživljanja: tudi v Mariboru brezplačni tečaji oživljanja

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, bodo po vsej Sloveniji organizirali številne brezplačne tečaje in predstavitve oživljanja. Srčni zastoj vsako leto doživi več kot 1500 oseb. Prvih nekaj minut so očividci sami. Njihovo pravilno ukrepanje je ključno, da oseba, ki je doživela srčni zastoj, preživi.

Dogodki bodo potekali v sklopu akcije Slovenija oživlja!, ki poteka v organizaciji Slovenskega reanimacijskega sveta, Rdečega križa Slovenije skupaj z območnimi združenji, Zveze študentov medicine Slovenije in sekcije reševalcev v zdravstvu. Prav tako pri prikazih sodelujejo še številne partnerske organizacije. Dispečerska služba zdravstva bo prikazala, kako v primeru srčnega zastoja dispečer vodi očividca skozi temeljne postopke oživljanja, so sporočili iz Rdečega križa Slovenije.

Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave ter ukrepanja v primeru srčnega zastoja in širjenje znanja in veščin temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo Slovenija oživlja! želijo povečati možnost preživetja.

Zastoj srca preživi le vsaka deseta oseba

Zastoj srca, ki se zgodi izven bolnišničnega okolja, je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi le vsaka deseta oseba, ki doživi srčni zastoj. Dejstvo je, da se srčni zastoji pogosto zgodijo doma, v službi ali na igrišču, med prijatelji, sodelavci, sosedi, poudarjajo na Rdečem križu.

Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma začeli izvajati temeljne postopke oživljanja še pred prihodom reševalcev, bi lahko rešili kar od dva- do štirikrat več življenj. Možganske celice začnejo odmirati že med tremi do petimi minutami po srčnem zastoju, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno mnogo daljši.

GOAL – go and save a life

V letošnjem letu akcijo podpirata tudi Evropska nogometna zveza in Nogometna zveza Slovenije. S kampanjo GOAL (go and save a life) želijo izboljšati zavedanje o srčnem zastoju med športniki in med mladimi. V ta namen so med slovenskimi nogometnimi klubi izvedli anketo o pomenu oživljanja.

Na vprašanja je odgovorilo 45 nogometnih klubov. 80 odstotkov klubov, ki so odgovorili na vprašalnik, ima nameščen avtomatski zunanji defibrilator. Dva izmed nameščenih avtomatskih defibliratorjev sta bila tudi uporabljena v primeru srčnega zastoja. Sodelujoči v anketi so tudi opisali štiri dogodke, kjer je bilo potrebno oživljanje. V enem od primerov so nenadno obolelega najprej oživljali člani kluba s pomočjo medicinskega dispečerja, ki je po telefonu dajal navodila.

Kje se lahko naučiš oživljati?

Aktivnosti v okviru dogodkov Slovenija oživlja 2023 bodo potekale več kot 14 dni, na njih pa se bodo udeleženci lahko naučili, kako izvajati temeljne postopke pri odrasli osebi, pa tudi v primeru, če do zastoja pride pri dojenčku ali otroku. Točni termini in lokacije so dostopni tukaj.

V Mariboru bo danes med 13. in 18. uro predstavitev oživljanja potekala na Glavnem trgu, med 9. in 15. uro pa tudi v UKC Maribor (avla stolpnice za kirurgijo).

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button