Zdravje

Zaradi epidemioloških razmer veljavnost kode TAN podaljšana na tri ure

Zaradi znatnega porasta števila okuženih z novim koronavirusom in za čim širšo uporabo aplikacije #OstaniZdrav bodo posamezniku za vnos kode TAN na voljo tri ure, so sporočili z ministrstva za javno upravo. TAN kodo je posameznik do zdaj moral vnesti v roku ene ure po prejemu. Po preteku tega časa namreč koda ni bila več veljavna.

Koda TAN je 10-mestno število, ki ga uporabnik pridobi le v primeru, da je pri njem potrjena okužba s koronavirusom.

Kodo uporabnik prejme od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oziroma epidemiologa pri izvedbi epidemiološke ankete. Nato pa se uporabnik prostovoljno odloči, ali jo bo vnesel v aplikacijo #OstaniZdrav. S tem opozoril vse tiste posameznike z naloženo aplikacijo, ki so bili v preteklih 14 dneh z njim v tveganem stiku. Stiki pa so v prihodnje bolj pozorni na svoje zdravje in ravnajo odgovorno.

Po zadnjih podatkih si je do 14. oktobra aplikacijo naložilo nekaj manj kot 129.000 uporabnikov.

Gre za enega od ključnih korakov, so poudarili v sporočilu za javnost. S tem lahko prav vsak uporabnik, ki ima naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, učinkovito prepreči nenadzorovano širjenje okužbe. Na ministrstvu apelirajo na uporabnike, da kodo čim prej po prejemu vnesejo v aplikacijo.

Ministrstvo podatke o številu prenosov aplikacije ter številu izdanih TAN kod osvežuje dnevno, dostopni pa bodo na povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/

V 14 dneh je bilo izdanih 455 TAN kod, v aplikacijo pa si jo je nato dejansko vneslo 282 ljudi, so v torek navedli na ministrstvu. Vnos kode, ki uporabnike drugih telefonov z naloženo aplikacijo obvesti, da so bili nekje v stiku z okuženo osebo, je namreč prostovoljen.

 

 STA
DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button