Življenjski slog

Govorica telesa razkriva misli in občutke sogovorca

Si kdaj želiš, da bi lahko bral misli? To bi zagotovo olajšalo medčloveške odnose. Žal je branje misli omejeno na filme, vendar obstaja supermoč, ki je skoraj tako dobra: sposobnost branja telesne govorice. In to je veščina, ki se je lahko nauči vsak.

Ni natančnih informacij o tem, koliko komunikacije je neverbalne v primerjavi z verbalno, vendar se večina strokovnjakov strinja, da je telesna govorica enako pomembna kot besede. Telesna govorica presega besede, uporablja čas, prostor, videz, držo, geste, dotike, obrazne izraze, očesni stik ter tempo in ton glasu za komunikacijo. Poda ti veliko informacij o osebi – brez da bi ta spregovorila eno besedo.

Kako nam v pogovoru pomaga govorica telesa?

Poznavanje in razumevanje telesne govorice je pomembno orodje, ki lahko izboljša tvojo čustveno inteligenco. To ti bo pomagalo izboljšati interakcije z vsemi osebami v tvojem življenju, od romantičnega partnerja do šefa in celo najboljšega prijatelja.

Kaj nam povedo oči?

Očesni stik je zelo intimen in lahko prinese tako pozitivne kot negativne občutke. Če nekdo vzpostavi neposreden očesni stik, to lahko pomeni toplino in željo po povezavi ali pa gre za poskus prevlade. Če se nekdo izogiba očesnemu stiku, pa pomeni, da je sramežljiv, introvertiran ali nezaupljiv. Včasih to lahko pomeni, da je oseba živčna ali da nekaj skriva.

govorica telesa, pogovor, oči
Očesni stik lahko izraža željo po toplini in povezavi.

Obraz in glava

Dotikanje obraza ali oblizovanje ustnic lahko pomeni živčnost, negotovost ali celo privlačnost. Če si nekdo pogosto oblizuje ustnice, gre za znak nervoze ali pa preprosto suhih ustnic. Pokrivanje ust je pogosto nezavedno dejanje, ki kaže na samozavedanje. Oseba lahko skrbi, da bo rekla nekaj neprimernega ali da ima slab zadah.

Nagibanje glave med poslušanjem kaže, da nekdo resnično pozorno posluša in ga zanimajo tvoje besede. To je dober znak, da je oseba angažirana in ji je mar za to, kar govoriš.

Dihanje in glas

Če opaziš, da nekdo hitro diha, je to lahko znak tesnobe, strahu ali vznemirjenosti. To je pravi trenutek, da preveriš, kako se počuti in ga vprašaš, ali je vse v redu. Podobno je pri tonu glasu. Če se sogovorčev ton glasu zviša, je to lahko znak živčnosti, ranljivosti ali strahu. Nasprotno pa nizek ton glasu, ki prinaša resnost in samozavest.

govorica telesa, pogovor
Nagibanje glave pomeni, da te sogovornik resnično pozorno posluša.

Premikanje rok

Dotikanje sogovorčeve rame ali roke je način, kako se ljudje povezujejo. To lahko pomeni skrb ali podporo. Če pa so prisotni še drugi znaki, kot je dolgotrajen očesni stik, je morda dotik romantičen. Obratno je pri prekrižanju rok ali nog, saj to lahko pomeni, da je oseba zaprta ali nepripravljena na komunikacijo. Vendar je možno, da ji je preprosto udobno ali da jo zebe.

Razumevanje telesne govorice torej zagotovo izboljša tvoje odnose in komunikacijo. Vendar je pomembno, da upoštevaš celoten kontekst in ne le posameznih signalov. S tem boš lahko bolje razumel, kaj drugi resnično mislijo in čutijo.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button