Novice

Turistični boni in boni 21 veljajo samo še do 30. junija

Prihodnji četrtek, 30. junija, se bo iztekla veljavnost turističnih bonov in bonov 21. Na Finančni upravi RS (Furs) ob tem opozarjajo, da se v primeru, da bodo nočitve opravljene v času pred in po tem presečnem datumu, z boni lahko plača le del letovanja do 30. junija, preostali znesek se z drugimi plačilnimi sredstvi.

Turistični boni so unovčljivi za turistične namestitve

V luči pomoči zaradi covida-21 je vlada vsem prebivalcem Slovenije podarila bone. Turistični boni so nam na voljo od 19. junija 2020, boni 21 pa od 16. julija 2021.

Od začetka unovčevanja turističnih bonov pa do 22. maja letos je turistični bon unovčilo 1,65 milijona različnih upravičencev. Niso pa vsi porabili celotne vrednosti svojega bona. Do 19. junija letos jih je bilo unovčenih za 287,19 milijona evrov, kar je 80,4 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov, kažejo podatki Fursa. Na voljo je bilo tako še za okoli 69,66 milijona evrov turističnih bonov.

Te bone polnoletni lahko izkoristijo v vrednosti 200 evrov in mladoletni v vrednosti 50 evrov. Do konca tega meseca jih je mogoče unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Turistični boni so bili največkrat unovčeni na Obali, Gorenjskem in v termah.

Boni 21: največkrat smo jih koristili za gostinske storitve

Boni 21 so kot dodatna oblika pomoči prebivalcem na voljo od lani. Do 22. maja je te bone unovčilo 1,57 milijona upravičencev. Do 19. junija letos je bilo unovčenih za 146,45 milijona evrov bonov. Skupna vrednost vseh bonov 21 je okoli 187 milijonov evrov, kar pomeni, da je bilo doslej izkoriščene okoli 78,4 odstotka njihove vrednosti. Teh bonov je bilo tako na voljo še za 40,33 milijona evrov.

Boni 21 so unovčljivi v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Največ, 47 odstotkov oz. skoraj polovico vseh bonov 21 so upravičenci namenili za gostinske storitve, 34 odstotkov, torej tretjino, pa je bilo porabljenih v turizmu. 12 odstotkov bonov je bilo unovčenih na področju kulture. Pri tem jih je bilo okoli dve tretjini namenjenih za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov. Sedem odstotkov bonov je bilo porabljenih na področju športa.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button