FotoIzobraževanjeVideo

4. konferenca mariborskih dijakov o iskrenosti v družbi

Letošnja konferenca mariborskih dijakov se je osredotočala na iskrenost v odnosih, delovnem okolju in socialnih omrežjih. Dijaška skupnost Maribor (DSM) je tako poskrbela za 4 različne goste, ki se v življenju osredotočajo na vsaj eno obliko iskrenosti, o kateri so tudi brez zadržkov spregovorili.

Že četrta konferenca mariborskih dijakov je pod sloganom #Iskreni potekala v Vetrinjskem dvoru. Prejšnje konference so se osredotočale predvsem na karierno orientacijo, iskanje služb, iskanje faksa in podobne teme. Tokrat so se dijaki odločili, da je pomembnejše, da se osredotočijo na iskrenost: v odnosih, delovnem okolju, družbi, socialnih omrežjih in pri govoru o duševnem zdravju. Menijo namreč, da je časa za iskanje kariernih ciljev dovolj in da je iskrenost trenutno bolj pomembna.

Dijakom so bili podani mnogi nasveti s področja karierne orientacije, kako si lahko organizirajo druge obveznosti s poukom, kako lahko iskreno spregovorijo o mentalnem zdravju … Dogodek je organizirala DSM, ki deluje pod okriljem ŠOUM-a. Udeležba je bila za dijake brezplačna, konference pa se je udeležilo okoli 30 dijakov.

Tako mladi kot odrasli so spregovorili iskreno in navdihnili dijake

Kot prva je spregovorila Anita Hrast, direktorica Inštituta za razvoj družbene odgovornosti. Je predavateljica podjetjem na področju menedžmenta, mladim pa pomaga na področju pri tem kako lahko vstopijo v podjetništvo. Njena tema je bila iskrenost in družbeno odgovorno ravnanje v delovnem okolju.

Naslednja gostja Petra Greiner, direktorica Zavoda 13,  je govorila o iskrenosti v družbi. Zavod 13 je neprofitna organizacija, ki se tako kot njena osrednja tema na konferenci osredotoča na sprejemanje družine z otrokom s posebnimi potrebami.

| Lucija Karnelutti, predsednica Dijaške organizacije Slovenije, je predstavila tako svoje življenje kot svoj vsakdan.
| Konferenco je vodil Gašper Cvetič, vodja Dijaške skupnosti Maribor in dijak II. Gimnazije Maribor.
iskreni, iskrenost, mentalno zdravje, duševno zdravje, mariborski dijaki, dijaki, dijaška skupnost maribor, dsm, šoum, iskrenost v družbi, karierna orientacija, karierni cilji, nasveti za dijake, dijaško življenje, stres dijakov, obveznosti dijakov, Anita Hrast, IRDO, Petra Greiner, zavod 13, iskrenost v družbi, otroki s posebnimi potrebami, iskrenost na delovnem okolju, Lucija Karnelutti, Nika Erčulj, depresija, mentalne težave, samooksrba, influencer, sprejemanje samega sebe, iskreno | Nika Erčul je dijakom podala nasvete o tem, kako naj učinkovito skrbijo zase.

  Nato je potekal pogovor z Lucijo Karnelutti, predsednico Dijaške organizacije Slovenije. Lucija ni samo prva ženska predsednica Dijaške organizacije Slovenije, je tudi študentka mednarodnih odnosov, predsednica MeKoS, članica OBESSU in na splošno zelo zaposlena in aktivna oseba. Zato je lahko dijakom podala precej koristnih nasvetov, kako uskladiti šolo z vsemi drugimi aktivnostmi, ki jih imajo ob strani. V slogu konference je iskreno spregovorila tudi o svojih težavah v dijaških letih. Najtežji del srednje šole je bilo zanjo namreč ta, kako so jo sošolci sprejemali, saj je bila zaradi obveznosti v srednji šoli velikokrat odsotna.

  Kako biti srečen?

  Kot zadnja in osrednja govornica pa je spregovorila še Nika Erčulj. Je znana youtuberka, instagramerka, po novem tudi lastnica podcasta. Nika je kot slogan konference iskrena, nima problemov spregovoriti o težavah, s katerimi se ljudje soočamo. Sploh o duševnem zdravju, o katerem ljudje nismo navajeni govoriti. Nika je sama imela težave z depresijo, s katero se je soočala že v otroštvu. Na konferenci je o teh težavah odkrito spregovorila in udeležencem podala nasvete, kako učinkovito skrbeti zase. Četrta konferenca mariborskih dijakov se je nato zaključila s pogostitvijo za dijake in goste.

   

  Mojca KUPČIČ
  Patrik KOCIPER
  ikona snemalec Nejc VEHOVEC

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button