Novice

Knjiga princa Harrya že prvi dan postala najbolje prodajano neleposlovje v zgodovini

Avtobiografija princa Harryja Spare (Rezerva), ki je na knjižne police prišla včeraj, je že prvi dan postala najbolje prodajana neleposlovna knjiga v zgodovini, je sporočila založba Transworld Penguin Random House. Kot so pojasnili, so v torek prodali že 400.000 izvodov knjige v klasični, elektronski in zvočni obliki.

V prvem dnevu prodanih je bilo več prodani le knjig o Harryu Potteryu

“Vedeli smo, da bo ta knjiga uspešnica, a to presega celo naša velika pričakovanja,” je dejal direktor založbe Larry Finlay, direktor Transworld Penguin Random Housea. “Po naših podatkih je bilo v prvih dneh več prodanih le knjig, v katerih je zvezda drugi Harry,” je dodal. Pri tem je imel v mislih knjige o Harryju Potterju.

Številne knjigarne na Otoku so odprle vrata opolnoči, da bi lahko njihovi kupci čim prej prišli do knjige, ki je požela mnogo zanimanja in sprožila več afer, povezanih s kraljevo družino. Najbolj zanimive podrobnosti iz knjige so v preteklih dneh javnosti že predstavili mediji, ki so se dokopali do španske različice knjige, potem ko je bila ta kratek čas pomotoma naprodaj.

Knjiga z mnogimi intimnimi podrobnostmi iz kraljeve družine

Biografija Harryja, ki zadnja tri leta s soprogo Meghan Markle živi v ZDA, je bila najbolj pričakovana knjiga o britanski kraljevi družini po biografski knjigi o Harryjevi materi, princesi Diani, pred tremi desetletji.

V knjigi spominov Spare, ki je bila napisana s pomočjo pisatelja J. R. Moehringerja, Harry na 410 straneh razkriva, kot je dejal, napake in lekcije, ki se jih je naučil v svojem življenju.

Med drugim je v njej opisal, kako ga je starejši brat fizično napadel, kako je izgubil nedolžnost in užival mamila. Piše pa tudi o tem, kako sta brata nasprotovala poroki očeta, kralja Karla III., s Camillo Parker-Bowles, saj da sta se bala, da bo zlobna mačeha.

V knjigi princ tudi trdi, da je v času vojaškega služenja v Afganistanu ubil 25 talibanov. Pri tem izpostavlja, da ni videl žrtev kot ljudi, pač pa kot šahovske figure.

Del izkupička bo daroval v dobrodelne namene

Harry naj bi za knjigo prejel predplačilo v višini 20 milijonov evrov. Napovedal je, da bo del izkupička od knjige, ki je bila objavljena v 16 jezikih, namenil britanskim dobrodelnim organizacijam, kar je potrdil tudi založnik.

38-letni Harry in njegova tri leta starejša soproga sta pred tremi leti zapustila ožji krog kraljeve družine in se preselila prek luže. Odtlej sta poskrbela že za več odmevnih intervjujev, v katerih sta razkrila skrivnosti iz kraljeve palače. Nazadnje sta pritegnila pozornost z odmevno Netflixovo dokumentarno serijo v šestih delih, v kateri sta predstavila svojo plat zgodbe razkola.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button