Novice

V nekdanji kaznilnici ob Europarku se obeta hotel in podjetniški inkubator

Regionalna razvojna agencija (RRA) za Podravje - Maribor je danes predstavila načrte za prenovo objekta nekdanje kaznilnice v Mariboru, po novem poimenovanega Kreativni park Drava (KPD). V delu, ki je v lasti občine, med drugim načrtujejo podjetniški inkubator in center kreativnih industrij, v delu v zasebni lasti pa naj bi nastal hotel ali hostel.

Nič več speči velikan

Trenutno objekt čistijo, odstranjujejo nakopičene odpadke in izvajajo najnujnejša dela za zaščito stavbe pred nadaljnjim propadanjem in uničevanjem. Vzporedno pa pripravljajo dokumentacijo, da se izvede obnova in za pridobivanje virov financiranja, kjer računajo predvsem na sredstva EU.

“Objekt ni več speči velikan, kot se je govorilo vrsto let, ampak se prebuja,” je na današnji predstavitvi povedal direktor RRA Podravje – Maribor Uroš Rozman.

Mogočen objekt s 15.000 kvadratnimi metri površin v več krakih, ki se nahaja poleg največjega mariborskega nakupovalnega središča Europark, je bil zgrajen okoli leta 1885 in je v času Avstro-Ogrske služil kot kaznilnica za moške. V njej je bilo prostora za nekaj več kot 500 zapornikov, skupno je bilo v njej zaprtih več kot 14.600 ljudi, med drugim Josip Broz Tito.

Med drugo svetovno vojno je bil objekt močno poškodovan, zatem pa so ga preuredili v industrijske in obrtniške delavnice. Od konca prejšnjega stoletja je večinoma sameval, pred leti sta bila obnovljena le dva dela, in sicer stavba s sedežem RRA in t.i. Karantena, kjer so prostori več kulturnih organizacij. Obnove je bil v zadnjem obdobju deležen še jugovzhodni trakt, ki je v zasebni lasti, ostali prostori pa so večinoma prazni in pogosto tarča vandalov.

15,7 milijona evrov za obnovo in 200 novih delovnih mest do 2030

Rozman poudarja, da KPD predstavlja neizkoriščen potencial mesta, saj je zanimiv ne le iz zgodovinskega, ampak tudi praktičnega vidika. Gre za zelo velik objekt v središču mesta, poleg nakupovalnega središča in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. V neposredni bližini je med drugim t.i. železniški trikotnik, kjer občina v prihodnjih letih načrtuje mobilnostno vozlišče.

Z Mestno občino Maribor želijo po besedah Rozmana obnoviti osrednji in vzhodni trakt, ki sta v njihovi lasti, in tam vzpostaviti regijski podjetniško-razvojni center med drugim z mrežnim podjetniškim inkubatorjem, prostori za razvojna podjetja in mreže, razstavno prireditvenim prostorom, centrom kreativnih industrij, demonstracijskim centrom krožnega gospodarstva, mrežnim talent centrom in projektnimi pisarnami.

Obnova zasebnega lastnika enega od traktov se načrtuje v smeri hotelskih namestitev, preostali del pa bi lahko imel funkcijo muzeja ali arhiva. “Verjamemo, da lahko iz starih zgodb naredimo zanimive sodobne zgodbe,” je povedal Rozman.

Obnova bo po napovedih izvedena na trajnosten način z uporabo materialov po načelih krožnega gospodarstva in bo tako demonstracija prenove starega objekta v sodobno, pametno stavbo. Tudi zato si obetajo sredstva iz nove finančne perspektive EU.

Obnova osrednjega objekta, ki ima nekaj več kot 5000 kvadratnih metrov površine, in vzhodnega trakta z okoli 3500 kvadratnimi metri bo po trenutnih ocenah stala nekaj več kot 15,7 milijona evrov. Zaključena bo predvidoma leta 2030 in bo po ocenah RRA zagotovila prostor za okoli 200 novih delovnih mest.

STA
RAA Podravje – Maribor

Sorodni članki

Back to top button