Šport

Zlata žoga romala v roke Lionela Messija in Megan Rapinoe

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v Milanu podelila nagrade najboljšim za leto 2019. Najbolj prestižna žoga je šestič pripadla argentinskemu napadalcu Barcelone Lionelu Messiju, med dekleti pa je zlato žogo prejela svetovna prvakinja Megan Rapinoe.

Med zmagovalci Messi, Alisson in Klopp

Čeprav so pred izborom največ možnosti namenjali Van Dijku, ki je z Liverpoolom letos osvojil ligo prvakov, pa je Hrvata Luko Modrića nasledil Lionel Messi. Zlato žogo je domov odnesel že šestič.

Na podelitvi so podelili tudi nagrado za fair play in posebno nagrado za navijače.

Najboljši vratar leta je postal Brazilec Alisson (Liverpool), nagrado za najboljšega trenerja pa je v moški konkurenci je pričakovano dobil Nemec Jürgen Klopp, ki je Liverpool popeljal do zmagovalcev lige prvakov.

Osemnajstletni madžarski najstnik Daniel Zsori je presenetljivi prejemnik nagrade za najlepši gol leta, poimenovane po slovitemu madžarskemu napadalcu Ferencu Puskasu. Gol je dosegel na derbiju med Debrecenom in Ferencvarošem, kjer je vpisal svoj prvi nastop v profesionalni karieri sploh. S škarjicami je premagal gostujočega vratarja in svoji takratni ekipi iz Debrecena priboril tri točke.

Žoga za najboljšo igralko v roke Megan Rapinoe

Nagrada za najboljšo igralko leta je pripadla Američanki Megan Rapinoe, članici svetovnih prvakinj in ameriške ekipe Reign. Najboljša vratarka leta je postala Nizozemka Sari van Veenendaal, članica svetovnih podprvakinj, ki je letos iz Arsenala prestopila v madridski Atletico.

V kategoriji trenerjev ženskih ekip je nagrado pobrala selektorica svetovnih prvakinj, reprezentantk Združenih držav Amerike, v Angliji rojena Jill Ellis.

Nagrado za fair play sta prejela moštvo Leeds United in trener Marcelo Bielsa, ki je svojim varovancem na tekmi proti Aston Villi naročil, naj prejmejo zadetek in tako izničijo prednost, do katere naj bi prišli na nedopusten oziroma nečasten način.

Najlepšo navijaško zgodbo leta je spisala Silvia Grecco in osvojila posebno Fifino priznanje, namenjeno nogometnim navijačem. Brazilka slepega sina vodi na prav vsako tekmo njegovega priljubljenega kluba Palmeiras in mu simultano opisuje dogajanje na igrišču.

 

 STA
 Unsplash
ikona snemalec Debate am, Leeds United Official

Sorodni članki

Back to top button