Kultura

Na Van Goghovo razstavo kar z avtomobilom

Medtem ko so nekateri muzeji zaradi koronavirusa odpovedali ali prestavili dolgo načrtovane razstave, so se organizatorji Van Goghove razstave v Torontu odločili, da bodo ljubiteljem umetnosti ponudili možnost drive-in ogleda.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi razstavo po prvotnem načrtu odprli v maju, a so jo zaradi pandemije novega koronavirusa preložili. V dveh razstavnih prostorih v skladišču v Torontu so jo odprli prejšnji teden. V enem omogočajo ogled pešcem, pri čemer so prostor opremili s talnimi označbami, v drugem si je razstavo mogoče ogledovati iz avtomobila.

Razstavo v prostorih večjega skladišča v Torontu si zainteresirani lahko ogledajo peš ali iz lastnih avtomobilov.

Po besedah koproducenta razstave Coreyja Rossa je ogled razstave iz zavetja avta varno doživetje za fizično šibkejše, ranljive in osebe, ki jih skrbi možnost okužbe, hkrati je edinstvena izkušnja. “Gre skoraj za občutek, kot da avto lebdi skozi umetnino,” je dodal Ross.

Razstava so pripravili v sodelovanju z ustvarjalci razstave Van Gogh, Starry Night. Razstava je bila lani izjemno popularna v pariškem l’Atelier des Lumieres. Razstava v Torontu ima podoben koncept: dela nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha so v visoki ločljivosti projicirana na stene in tla.

V skladišču je prostora za do deset avtomobilov hkrati. Avtomobili parkirajo na označenih mestih, njihovi motorji pa so med 35-minutnim projiciranjem umetniških del ob glasbeni spremljavi ugasnjeni. Podobe so projicirane tako, da si jih ljudje lahko ogledajo skozi vetrobransko steklo.

Po Rossovih besedah je ideja zelo popularna, a bo le začasna: “Na splošno mislim, da se bomo takoj, ko bo priložnost, da ljudje ponovno izkušajo umetnost na način, ki jim je blizu, v skupinah v družbi drugih ljudi, kjer je mogoč pogovor z neznanci in spremljanje njihovih reakcij – vrnili k temu.”

Razstavni prostor za avtomobile je skoraj popolnoma rezerviran do 9. avgusta, ko bodo ta del zaprli. Za ogled brez avtomobila pa bo razstava odprta do vključno septembra, še poroča AFP.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button