Kronika

Teroristični napad na Dunaju: štiri smrtne žrtve med civilisti, iz sveta se vrstijo obsodbe

Napad na Dunaju je terjal štiri smrtne žrtve med civilisti. Umrli sta dve ženski in dva moška. V napadu je bil ubit tudi napadalec, ki ga je policija identificirala, je davi na novinarski konferenci povedal avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Še najmanj 15 ljudi je bilo poškodovanih, več med njimi huje.

Napad je po besedah avstrijskega notranjega ministra Karla Nehammerja izvedel najmanj en napadalec, ki je bil oborožen z avtomatsko puško. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, kar naj bi kazalo na to, da je želel ustvariti paniko. Policija je že ponoči vdrla v njegovo stanovanje in ga preiskala. Zaenkrat še ni jasno ali je napadalec imel pomagače. Po navedbah tiskovnega predstavnika avstrijskega notranjega ministrstva oblasti predvidevajo, da naj bi v napadu skupno sodelovali največ štirje napadalci. Preiskava poteka v polnem obsegu, so še sporočili na Dunaju.

Kot je pojasnil minister, gre za “islamističnega terorista”, ki je simpatiziral z Islamsko državo. Tudi ameriško podjetje SITE, ki sledi objavam na islamističnih spletnih straneh, je objavilo navedbe domnevnega džihadista glede napada na Dunaju. Zapisal naj bi, da je bil napad povračilo za avstrijsko sodelovanje v koaliciji držav pod vodstvom ZDA, ki deluje proti Islamski državi.

Policija danes nadaljuje s preiskavami, izvedla naj bi tudi že več aretacij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Oblasti sicer še vedno ne morejo izključiti možnosti, da je v napadu, ki je terjal življenja dveh žensk in dveh moških, sodelovalo več napadalcev in vztrajajo pri pozivu ljudem, naj ostajajo doma in se izogibajo zlasti središču mesta. V celotnem Dunaju je danes v okviru posredovanja po napadu mobiliziranih okoli tisoč policistov.

Avstrijska islamska verska skupnost prizadeta zaradi napada

Na teroristični napad na Dunaju se je danes odzvala tudi avstrijska islamska verska skupnost (IGGÖ). Izrazili so globoko prizadetost in zapisali, da so pretreseni.

“Naše misli so v teh urah s prizadetimi, njihovimi družinami ter reševalci, ki naj svojo misijo preživijo varno,” je kratek odziv IGGÖ, ki so ga objavili na Facebooku.

Iz sveta se vrstijo obsodbe napada na Dunaju in izrazi solidarnosti

Iz sveta se po ponedeljkovem terorističnem napadu na Dunaju še naprej vrstijo številni odzivi, obsodbe in izrazi solidarnosti. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je boj proti islamističnemu terorizmu “naš skupni boj”.

Merlova je glede na izjavo, ki jo je na Twitterju objavil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, tudi izrazila solidarnost z Avstrijo in izrekla sožalje družinam žrtev, ranjenim pa zaželela popolno okrevanje.

Britanski premier Boris Johnson je tvitnil, da je “globoko šokiran” zaradi dogodkov na Dunaju. “Misli Združenega kraljestva so s prebivalci Avstrije – skupaj z vami stojimo proti terorju,” je dodal.

Solidarnost z Avstrijo je izrazil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je še menil, da bi morala Evropa stopiti skupaj proti “grozljivemu valu terorizma”, ki ji grozi, češ da sta tarča napada varnost Evrope in njen življenjski stil, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Že v ponedeljek je francoski predsednik Emmanuel Macron po napadu zatrdil, da se Evropa ne bo uklonila teroristom. Tudi v Bruslju so dejanje obsodili. “Močnejši smo od sovraštva in terorja,” je na Twitterju sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Tudi italijanski premier Giuseppe Conte je obsodil napad, zunanji minister Luigi di Maio pa je danes menil, da se mora Evropa odzvati. Vodja opozicijske desne Lige Matteo Salvini je obsodil “terorizem v srcu Dunaju”.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je obenem izrekel sožalje svojcem žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podobni odzivi so danes med drugim prišli še iz Danske in Izraela.

Ameriški predsednik Donald Trump je napad označil za odvratno dejanje terorizma. Ob tem je na Twitterju izrazil sočustvovanje z Dunajem. Kot je še zapisal, se morajo končati “ti hudobni napadi na nedolžne ljudi”. Napad je prav tako obsodil demokratski predsedniški kandidat Joe Biden.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button