Zdravje

WHO: Novi sev novega koronavirusa je mogoče nadzirati

Novi sev novega koronavirusa, ki so ga našli v Veliki Britaniji, se širi hitreje, a ga je mogoče zajeziti tako kot vse doslej znane seve, so izpostavili predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

“Razmere niso ušle izpod nadzora, a jih ne moremo prepustiti samim sebi,” je dejal vodja WHO za izredne razmere Mike Ryan na novinarski konferenci. Države je pozval k uresničevanju preizkušenih zdravstvenih ukrepov.

Po podatkih WHO ljudje, ki se okužijo z novim sevom, povprečno okužijo 1,5 osebe. Reprodukcijska stopnja je bila pred tem v Veliki Britaniji 1,1, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski znanstveniki še vedno skušajo ugotoviti, v kolikšni meri gre pripisati ta porast spremembam v virusu. Ugotavljajo tudi koliko je povezan z vedenjskimi dejavniki med prebivalci, je povedala glavna znanstvenica WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove. Izpostavila je še, da doslej ni bilo dokazov, da bi novi sev virusa povzročil bolj hudo ali bolj smrtonosno obliko covida-19.

Zaradi novega seva virusa je več držav ukinilo letalske in druge povezave z Veliko Britanijo. V več državah, tudi Italiji, pa so poročali o primerih okužbe z novim sevom virusa.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button