KulskoTehnologijaŽivljenjski slogZnanost

“Nekoga, ki je ambiciozen moramo takoj nagraditi,” večer s Klemenom Selakovičem

Včeraj smo v Štukovi dvorani imeli priložnost spoznati Klemna Selakoviča, ki nam je predstavil svojo karierno pot in publiki na pladnju predal nekaj pomemnih dejstev, ki jih je spoznal na tej poti . Na dogodku, ki je potekal organizaciji ŠOUM, smo osvetlili kar nekaj področij njegovega delovanja in spoznali ozadje njegovega dela.

Klemen Selakovič, avtor knjige Aidea in danes verjetno najuspešnejši slovenski podcaster, je imel zanimivo karierno pot. Začel jo je po študiju na Ekonomski fakulteti, najprej v pisarni in potem kot freelancer. Odločil se je, da bo to delo opravljal na Baliju. O morebitnih strahovih pravi, da “je bila ta sila, da je takratni Klemen svoboden, ali pa da išče to svojo svobodo po celem svetu, tako močna, da je stopila ven. Saj strahovi so kasneje prišli, ampak to sem hitro rešil z racionalnim delom uma”. Tako se je začela njegova kariera, tekom katere je se je naučil veliko.

Najpomembnejša stvar v življenju

Na svoji poti je doživel in spoznal veliko, a kaj je tisto najpomembnejše? Klemen pravi, da je to iskanje jaza. “To se mi zdi najpomembnejša stvar v življenju. Ne to, da najdeš jaz, ampak to iskanje in gledanje tega, kaj pomeni jaz in odnos s samim sabo.”

Klemen Selakovič
Klemen Selakovič je v nagradni igri podaril izvod svoje knjige.

“Mislil sem, da za svojo srečo potrebujem svobodo, ki je materialna,” pravi Selakovič. Zaradi tega mišljenja, je pogosto občutil bolečino, a je potem  prišel do spoznanja, da se mora ukvarjati s sabo. “Potem se je zgodilo to, da sem začel iskati jaz, ali pa se ukvarjati sam s sabo, oz. bolj z notranjim svetom in manj z zunanjim,” pojasnjuje. Kaj pa je zanj ključno za zadovoljno življenje?

Nasvet za mlade

Tekom življenja je spoznal, da je za zadovoljstvo ključnih pet stvari, ki jih tudi svetuje mladim. To so fizična aktivnost, zdrava prehrana, spanje, kvalitetni in iskreni bližnji odnosi ter praksa meditacije oz. opazovanje samega sebe. Za vse, ki potrebujete nasvet za dober spanec, Klemen ponuja naslednje: “Ne moreš se prisiliti, da spiš, lahko pa narediš veliko pred spanjem in po tem, ko se zbudiš, da podpreš naravni tok spanja.”

Klemen Selakovič
Spanje označuje za zelo pomemben delček, ki pripomore k zadovoljstvu.

Delo z umetno inteligenco

Kot radoveden posameznik, se je spraševal, kako vedeti, kdaj smo dovolj na soncu. Tako je prišel do spoznanja, da aplikacija za to še ne obstaja in samoiniciativno s pomočjo umetne inteligence ustvaril aplikacijo MorningLux.

To pa ni edin njegov projekt, povezan z umetno inteligenco. S prijateljem Andrejem P. Škrabo namreč soustvarjata projekt Astra AI. Gre za osebnega AI inštruktorja. Selakovič obljublja še mnoge izboljšave. “Andrej P. Škraba v svojih videjih piše na črno tablo in zraven razlaga koncepte. Tako bo AI instantno za tvoj primer ponudil telirano razlago, ki je primerna tebi. Ti pa ne boš imel nobenega strahu, da imaš neumno vprašanje, da bi to že moral razumeti ali da bi se ti kdo posmehoval.” Izpostavil je namreč, da če ima nekdo, ki prej ni bil v šoli pretirano uspešen inštruktorja, ki se z njim uči, dokler snovi ne razume v popolnosti, lahko pride med top 2 % razreda.

Klemen Selakovič
Izpostavlja, da morajo znanje otroci imeti vedno na voljo.

Skrb za vse otroke

Za tiste, ki si tega ne morejo privoščiti obstaja brezplačna možnost. Napišejo zgolj elektronsko pošto, v kateri pojasnijo svojo situacijo in jim omogočijo uporabo Astre AI. “Obdržal sem Adrejev duh Astre. Tisti, ki si znanje želi, ga nikoli ne sme ovirati njegov sloj ali status v družbi. Nekoga, ki je ambiciozen moramo takoj nagraditi,” dodaja na to temo.

Njegova uspešna pot je navdih za mnoge. S svojimi uspehi namreč dokazuje, da lahko z inovativnostjo in predanostjo v svetu naredimo spremembo. Kot najpomembnejšo karakteristično lastnost, ki jo lahko nekdo ima, z razlogom izpostavlja pozornost.

Večer je minil v prijetnem in navdihujočem vzdušju. Tudi s celovitimi in globokimi odgovori na vsa vprašanja iz publike, je Klemen dokazal, da kljub številnim uspehom ostaja v stiku s slehernim posameznikom in z nogami trdno na tleh.

Rebeka KRASNIĆ
Isidora VELIČKOVIĆ

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button