Zdravje

Društvo AED v Mariboru financiralo nakup že 10 defibrilatorjev

Mariborčanke in Mariborčani, ki Društvu AED namenjajo odstotek dohodnine, neposredno pomagajo ustvarjati varnejše okolje za vse prebivalce in obiskovalce Maribora.

Društvo AED je v Mariboru aktivno že več let. Predstavnike društva redno srečujemo v Supernovah, Merkurjih, Dvorani Tabor ter drugje. Z akcijami zbiranja sredstev so bili v Mariboru zelo uspešni, za kar se zahvaljujejo vsem Mariborčankam in Mariborčanom. Doslej so z zbranimi sredstvi financirali nakup 10 defibrilatorjev. Naprave najdete v Dijaškem domu Drava, Lutkovnem gledališču Maribor, Mariboxu, Obiju, Športnem centru Barada, obeh Merkurjih in obeh Supernovah ter ob vzpenjači Maprom pri Mariborski koči.

Morda se komu 10 naprav zdi veliko, a je to premalo, da bi lahko govorili o dobri dostopnosti do defibrilatorja. V primeru srčnega zastoja imamo namreč časa za reakcijo zgolj tri do pet minut. Če v tem času oboleli osebi ne nudimo pomoči, bodo posledice trajne in neozdravljive. V društvu si zato prizadevajo, da bodo mariborski mreži AED-jev v prihodnosti dodali še več naprav, ter da bodo z napravami opremili tudi odmaknjene zaselke, kjer so defibrilatorji zaradi slabše dostopnosti do nujne medicinske pomoči še bolj potrebni. Mariborčanke in Mariborčane prosijo, da jih pri njihovem poslanstvu še naprej podpirajo z namenitvijo odstotka dohodnine in jim še naprej pomagajo ustvarjati bolj varno okolje za vse.

Društvo AED je aktivno tudi na področju ozaveščanja in izobraževanja širše javnosti, saj se v društvu zavedajo, da defibrilator nič ne pomaga, če ga ljudje ne znajo uporabljati in če ne znajo oživljati. V ta namen v društvu izvajajo delavnice temeljnih postopkov oživljanja, ki so za udeležence vedno brezplačne. Delavnice izvajajo ob vsaki namestitvi defibrilatorja in tam, kjer za to izrazijo zanimanje. Društvo vabi vse prebivalce Maribora, da se jim pridružijo na naslednji delavnici in se seznanijo s pravilno uporabo defibrilatorja ter postopki oživljanja.

Društvo AED
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button