Delo

Mednarodni dan prostovoljstva za enakost in solidarnost

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je Organizacija združenih narodov razglasila na 40. zasedanju generalne skupščine 17. decembra 1985. Od takrat 5. decembra praznujemo mednarodni dan prostovoljstva.

Letos mednarodni dan prostovoljstva nosi temo »Prostovoljstvo za vključujočo prihodnost«, ki poudarja prizadevanja za enakost in solidarnost. Dan je priložnost za vse nas, da spodbujamo prostovoljstvo, se spomnimo na prispevek prostovoljcev k družbeni blaginji in trajnostnim ciljem. Ti cilji so:

  • izkoreniniti skrajno revščino,
  • doseči univerzalno osnovnošolsko izobrazbo,
  • zagotoviti enakost med spoloma in omogočiti večji vpliv žensk,
  • zmanjšati smrtnost otrok,
  • izboljšati zdravje mater,
  • boriti se proti HIV/AIDS, malariji in drugim boleznim,
  • zagotoviti okoljsko trajnost,
  • razviti globalno partnerstvo za razvoj.

Slovenci smo v 2018 opravili skoraj 10 milijonov ur prostovoljskega dela

Prostovoljstvo v Sloveniji ima dolgo tradicijo. V 2018 je poročilo o prostovoljskem delu oddalo 1822 prostovoljskih organizacij. Skupno število prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo je 244.304, opravili pa so 9.903.798 ur prostovoljskega dela. Sem so vključeni tudi številni mladi prostovoljci, ki delujejo v različnih organizacijah mladinskega dela.

Veliko mladih prostovoljcev deluje v organizacijah s prostovoljskim programom (v javnih zavodih, predvsem osnovnih šolah). Za razvoj prostovoljskega dela je nujno potrebno v prostovoljstvo vključevati mlade, ki si s tem odpirajo nove poti v življenju.

Različne prostovoljske organizacije ob tej priložnosti organizirajo okrogle mize in izobraževanja ter tako razširjajo in razvijajo idejo prostovoljstva ter vabijo posameznike, da se začnejo udejstvovati tudi kot prostovoljci. Na ta dan bo v Ljubljani potekal tudi 12. Slovenski kongres prostovoljstva, ki ga organizira Slovenska filantropija.

5. december – Mednarodni dan prostovoljstva je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. 5. december je tako neskončno dolg dan.

 

mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button