Šport

NK Maribor z enajstmetrovko v zadnji minuti podaljška v napredovanje

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo v Ljudskem vrt po podaljšku premagali Differdange iz Luksemburga s 4:3 (1:2). Ker se je prva tekma končala z izidom 1:1, so se Štajerci prebili v 3. krog.

Čeprav je Maribor po Transfermarktu skoraj desetkrat bolj vredna ekipa od luksemburške in čeprav je veljal za velikega favorita za napredovanje, pa je moral za 3. krog odigrati 120 minut povratne tekme. Mariborčani so bili na tekmi že v težkem položaju, saj so zaostajali z 1:3, a se rešili v podaljšek, ob koncu tega pa je Josip Iličić z bele pike Mariboru priigral zmago za obračun s Fenerbahčejem Mihe Zajca v 3. krogu kvalifikacij.

Štajerci so že v peti minuti prišli do želenega vodstva, potem ko je po kotu z leve strani najprej Marcel Lorber z glavo podal pred gol, kjer se je najbolje znašel Marko Kolar in iz bližine zadel za 1:0.

Kljub prevladi pa je v 26. minuti gostujoča zasedba prišla do najstrožje kazni, ko je sodnik posredovanje Luke Uskokovića ocenil za prekršek. Z bele pike je streljal Erico Castro in v 28. minuti premagal Juga za 1:1. V 42. minuti so Luksemburžani povedli, ko je domači obrambi pobegnil Guillaume Trani in na koncu rutinirano ugnal še Juga.

Močen dež in voda na igrišču sta ovirala nogometaše

Takoj po začetku drugega polčasa so v močnem dežju gosti še povečali prednost, ko je Trani v kazenskem prostoru prišel do žoge in jo potem zabil v mrežo za 3:1. V 62. minuti je Jan Repas vrnil nekaj upanja domačim, ko je zadel z nizkim strelom s 13 metrov za 3:2.

Vijolični so imeli žogo več kot dve tretjini v svoji posesti, vendar nikakor niso našli poti skozi obrambo gostov. So jo pa v 82. minuti, ko je Brnić na drugi vratnici dobil podajo z desne strani, si lepo priigral položaj za strel ter malce z leve strani žogo poslal v nasprotno vratnico, od nje pa se je žoga dobila v mrežo za 3:3.

Sledil je podaljšek, v katerem ni bilo veliko dogajanja, ampak v 120. minuti so domači prišli do najstrožje kazni, potem ko je sodnik nasedel Xhiulanu Skuki, ki je padel v kazenskem prostoru. Z bele pike je bil zanesljiv Iličić za nadaljevanje evropske poti.

Do senzacionalnega preboja v 3. krog tudi Celje

Nogometaši Celja so na povratni tekmi 2. kroga konferenčne lige po enajstmetrovkah na gostovanju premagali favorizirano Vitorio Guimaraes s 5:2 (0:0, 1:0). Slovenci so se prebili v 3. krog kvalifikacij, potem ko so pred enim tednom v Celju izgubili s 3:4.

Po rednem delu in podaljšku, kjer ni prišlo do zadetkov, so sledile enajstmetrovke. Pri teh je Celje precej bolje delovalo pod pritiskom. Portugalci so namreč zagrešili svoja prva strela, medtem ko je pri Celju v drugi seriji zgrešil le Nino Kouter. To pa ni bilo usodno, z natančnim strelom je usodo Portugalcev zapečatil David Zec. Ob njem so bili uspešni še Popović, Bizjak in Matic Vrbanec.

STA
Facebook NK Maribor

Sorodni članki

Back to top button