Tehnologija

7 znakov, da imaš računalniški virus in kako se lahko zaščitiš

V obdobju tehnologije že verjetno veš, kaj je računalniški virus in imaš zato na računalniku nameščen antivirusni program. Ampak za zaščito pred škodljivimi programi to ni vedno dovolj. Zato bodi pozoren na naslednje znake, ki ti lahko pokažejo, da je tvoj računalnik morda ogrožen.

Virus je računalniški program, ki izvaja škodljiva dejanja in se širi po drugih povezanih sistemih. V zadnjih nekaj mesecih so se najbolj razširili virusi, ki omogočajo dostop do zasebnih datotek na napravi. Napadalci nato pogosto izsiljujejo ljudi z zasebnimi datotekami, za katere ne želijo, da pridejo v javnost.

Kaj lahko storiš, da se zaščitiš?

Antivirusni programi so tako pogosti, da so na novo kupljenih računalnikih dodani že avtomatsko. Ampak samo antivirus ni več dovolj. Paziti moraš tudi na sumljive strani in povezave, ki jih obiskuješ. Kljub pazljivosti pa moraš z antivirusnim programom še redno skenirati računalnik. Najbolje je, da enkrat tedensko pred spanjem zaženeš celoten sken. Postopek sicer zelo dolgo traja, a ti računalnik temeljito preišče.

Antivirusne programe tudi redno posodabljaj, saj posodobitve niso na voljo brez razloga. Vedno se pojavljajo novi virusi, ki se jih mora tvoj antivirus naučiti prepoznati, da te lahko pred njimi zaščiti. Pomembno si je še zapomniti, da javni WiFi-ji niso tako varni kot zasebni. Zato na njih ne odpiraj nobenih strani, za katere nisi 100 % prepričan, da so varne.

računalnik, virus, antivirusni program, antivirus, računalniški program, sporočila, virusi, splet, računalniški virus
Pazi na vsako sumljivo povezavo tudi, če ti jo je poslal sorodnik ali prijatelj.

Kljub vsej pazljivosti pa bodi na preži za naslednjimi 7 znaki, ki lahko pomenijo, da imaš računalniški virus.

Na straneh vidiš več oglasov kot običajno

Na spletnih straneh, ki jih redno uporabljaš, nenadoma opaziš nenavadna pojavna okna ali več oglasov, kot običajno.

Samodejno si preusmerjen na sumljiva spletna mesta

V naslovno vrstico poskušaš vnesti spletno stran in nenadoma se znajdeš na spletnem mestu, ki ponuja elektroniko s popusti (ali kaj podobnega).

Ne moreš dostopati do svojih datotek

Računalnik te naenkrat sprašuje po dovoljenju, da lahko zaženeš aplikacijo, ki jo redno uporabljaš.

Tvoj računalnik je počasnejši kot običajno

Računalniški virus se izvaja v ozadju, kar pomeni, da mora tvoja naprava izvajati več procesov hkrati. To pa pomeni, da bo deloval bolj počasi in verjetno tudi bolj glasno. Možno je tudi, da se bo računalnik brez razloga “zbujal iz spanca”.

Računalnik se pogosto ugaša

Okuženi računalnik lahko začne delovati čudno, kar vključuje tudi to, da se večkrat nenadoma ugasne ali ponovno zažene.

Opaziš, da manjkajo podatki ali programi

Na računalniku opaziš pomanjkanje prostora, nenadna izginotja podatkov ali programov.

Tvoj računalnik sam pošilja sporočila

Ta znak je verjetno očiten – opaziš, da tvoj računalnik sam pošilja sporočila. Poslana so lahko z e-maila, socialnih omrežij ali drugih spletnih storitev.

Sedaj, ko si prepričan, da tvoj računalnik nima virusa, se lahko še naučiš, kako lahko varno pošiljaš zasebne podatke (kot so seksualna sporočila in fotografije).

 

 DOSTOP.si / MK
 Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button