Okolje

Obeležujemo dan brez plastičnih vrečk

Vsako leto 3. julija obeležujemo dan brez plastičnih vrečk. Gre za pobudo v okviru širšega gibanja za opustitev plastike, Ekologi brez meja pa so ob tem dnevu opozorili na potencial trgovin brez embalaže. V teh trgovinah bo do leta 2023 v EU okoli 10.000 delovnih mest, do leta 2030 bo promet z nepakiranimi izdelki dosegel 1,2 milijarde evrov.

V mreži Zero Waste Europe opozarjajo, da so v povprečju plastične vrečke v rabi 25 minut. Za njihovo razgradnjo pa je potrebnih od 100 do 500 let, odvisno od tipa plastike. Po vsem svetu je vsako minuto porabljenih milijon plastičnih vrečk.

V EU je vsako leto proizvedenih 3,4 milijona ton plastičnih nosilnih vrečk. To pa je enako teži več kot dveh milijonov avtomobilov. Povprečen Evropejec porabi okoli 500 plastičnih vrečk letno. Kljub temu, da državljani EU v raziskavah izražajo veliko podporo prepovedi rabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

V Sloveniji so sicer od začetka leta 2019 v trgovinah prepovedane brezplačne lahke plastične nosilne vrečke. Izjema so le vrečke, namenjene nepredpakiranim živilom, kot sta sadje in zelenjava ter meso. V skladu z evropsko zakonodajo bodo do leta 2021 po EU prepovedani tudi številni drugi plastični predmeti za enkratno uporabo. Sem spadajo izdelki kot so krožniki, pribor, slamice in vatirane palčke.

V porasti sektor brez plastike

Ekologi brez meja so se pred letošnjim dnem brez plastičnih vrečk pridružili študiji mreže Zero Waste Europe o trgovinah brez embalaže v EU. Te trgovine imajo, kot ugotavlja študija, velik potencial, da postanejo pomemben del evropskega trga.

V raziskavi, ki vključuje 268 trgovin iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Francije, Nemčije, Latvije, Slovenije, Španije in Ukrajine, je bila ugotovljena zelo močna rast v tem sektorju. V zadnjih petih do 10 letih so narasli tako število trgovin kot tudi delovnih mest in količina prometa.

“Dolgoročne napovedi, čeprav špekulativne, za leto 2030 ocenjujejo povprečen promet izdelkov na rinfuzo v višini 1,2 milijarde evrov, v najboljšem primeru pa še višjega,” so v sporočilu za javnost zapisali Ekologi brez meja. Ocene napovedujejo tudi 10.000 delovnih mest v teh trgovinah do leta 2023.

Po vsej EU naj bi na tak način leta 2023 rabo embalaže zmanjšali za 5500 ton. V raziskavo vključene trgovine ponujajo okoli 70 odstotkov izdelkov brez embalaže, letno pa se tako izognejo približno eni toni embalaže. Povprečni prihodek trgovin teh znaša približno 170.000 evrov in se je v zadnjih treh letih povečeval.

Trgovine brez embalaže po ugotovitvah raziskave tudi dajejo prednost lokalnim dobaviteljem. Z naraščajočo razdaljo med trgovino in dobaviteljem pada količina naročenih izdelkov, so še poudarili Ekologi brez meja.

 

 STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button