KulskoPotovanje

Koralni grebeni in okoljske spremembe

Korale potrebujejo najmanj devet let za okrevanje

Korale potrebujejo devet do dvanajst let za okrevanje v primeru velikih okoljskih motenj, kot so neurja ali množični primeri beljenja koral, kažejo ugotovitve raziskovalcev avstralske Univerze Southern Cross.

Študijo so izvedli na otočju Palau v zahodnem Tihem morju, ki leži med Avstralijo in Japonsko. Tamkajšnjih koralnih grebenov kar 14 let niso prizadele pomembnejše motnje, tako da so raziskovalci lahko opazovali okrevanje koral.

Glavni avtor študije Marine Gouezo je ob tem poudaril, da je zaradi neposrednega človeškega vpliva po svetu vse manj koralnih grebenov. Omenjeni koralni greben pa je imel srečo, da tako dolgo ni bilo deležen večjih motenj.

Leta 1998 je na otočju Palau 315 koralnih grebenov utrpelo pomembno škodo, ko je zaradi učinka El Nino prišlo do beljenja koral in je bila uničena polovica koral. Do leta 2001 pa je bilo 80 odstotkov koralnih grebenov večinoma zdravih, med drugim navajajo v študiji, ki je bila objavljena v reviji Proceedings of the Royal Society B.

Razbitina letala pod vodo v Palau
Okrevanje koral so opazovali na otočju Palau.

Večji motnji sta bila nato še dva tajfuna pete kategorije leta 2012 in 2013, ki sta na vzhodnih koralnih grebenih povzročila izgubo 60 odstotkov živih koral.

V zadnjih letih koralni grebeni po svetu trpijo zaradi beljenja koral, ki je posledica povečanja temperature morja, onesnaženja, kisanja oceanov, kot tudi poškodb koral zaradi smrtonosnih ciklonov.

Otoška država Palau je lani kot prva na svetu napovedala, da bo leta 2020 prepovedala uporabo za korale strupenih krem za sončenje. Od turističnih agencij pa bodo zahtevali, naj svojim strankam omogočijo, da namesto plastičnih steklenic za vodo, slamic in plastičnih kozarcev uporabljajo take za večkratno uporabo.

 

STA
splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button