Kulsko

8 znakov, da si nekoliko pametnejši od povprečne osebe

Raziskovalce je zanimalo, kaj imajo skupnega pametni ljudje. So pametnejši od ostalih zaradi izobrazbe, kraja kjer so odraščali, telesnih značilnosti ali morda hišnega ljubljenčka, ki so ga posvojili?

Si se kdaj vprašal, zakaj so nekateri ljudje pametnejši od drugih? Raziskovalci so primerjali različne raziskave in ugotovili, da se pojavljajo vzorci, ki lahko nakazujejo, da je nekdo pametnejši od drugega. Seveda moramo upoštevati, da korelacija med dvema stvarema še ne pomeni vzročnosti, zato ne boš postal pametnejši samo zato, ker si posvojil mačko.

Si najstarejši otrok v družini

Leta 2007 so ugotovili, da so najstarejši otroci v družini verjetno tudi nekoliko inteligentnejši kot njihovi sorojenci. Vendar pa to ni posledica dejstva, da si se rodil prvi in tako podedoval samo najboljše značilnosti staršev. Znanstveniki pravijo, da sta za to krivi družinska dinamika in psihologija.

Obiskoval si glasbeno šolo

Igraš instrument in si kdaj obiskoval dodatne učne ure glasbe? Raziskava iz leta 2011 pravi, da se je verbalna inteligenca otrok med 4. in 6. letom starosti povečala po le enem mesecu učenja glasbe. Podobne raziskave kažejo, da igranje instrumenta stimulira možganske funkcije, kot je spomin in abstraktno razmišljanje, kar povečuje akademsko uspešnost.

Ne kadiš

Kajenje ne škoduje le tvojim pljučem, ampak tudi možganom. Leta 2010 so v Izraelu med 20 tisoč mladimi moškimi naredili raziskavo, ki je ugotovila, da IQ 18. do 21. letnih kadilcev povprečno znaša 94, nekadilcev pa 101. Morda je pa le čas, da ugasneš cigareto.

Si v dobri formi

Zdravo telo je povezano z zdravimi možgani. Na testu spomina leta 2006 v Franciji so se ljudje s prekomerno težo spomnili 44 odstotkov besed, medtem ko so vitkejši ljudje v spomin priklicali kar 56 odstotkov besed.

Si levičar

V nedavnih raziskavah so levičarje povezali z divergentnim mišljenjem. To pomeni, da imaš polno glavo številnih idej, med njimi pa iščeš zanimive povezave. Rešitev je zato drugačna, nenavadna in je od začetka do konca nastala v tvoji glavi.

Če spadaš med tiste, katerih dominantna roka je leva, si morda nekoliko pametnejši.

Imaš visoko postavo

Na Univerzi Princeton so prišli do zanimivih rezultatov med 3-letnimi otroci, ki še niso pričeli s šolanjem. Malčki, ki so bili višji, so na kognitivnih testih dosegali boljše rezultate kot njihovi vrstniki.

Si med tistimi, ki so že poskusili prepovedane droge

Študija iz 2012 navaja povezavo med višjim IQ v otroštvu in občasno uporabo prepovedanih drog v odrasli dobi. To nakazuje korelacijo med bistrimi otroci in razvojem škodljivih navad kasneje v življenju.

Si lastnik mačke

Spadaš med tiste, ki obožujejo pse, ali se raje crkljaš z mačkami? Izsledki raziskave iz leta 2014 kažejo, da so ljubitelji psov bolj odprti in ekstrovertirani, medtem ko so mačjeljubci inteligentnejši. Znanstveniki sklepajo, da je to posledica introvertiranosti lastnikov mačk, ki se zato raje odločajo za bolj intelektualne hobije.

 

UJ / DOSTOP.si
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button