Kulsko

Dan dobrega počutja: brez stresa od zajtrka do swinga

Študentje psihologije so ozaveščali o pomembnosti zdravega duha v zdravem telesu.

Skupina Psihonirvana, ki deluje pod okriljem Društva študentov psihologije v Mariboru, je ponovno poskrbela za celoten dan, namenjen dobremu počutju – na Dnevu dobrega počutja so se letos zvrstili številni dogodki, s katerimi so študentje opozarjali na pomembnost duševnega in telesnega zdravja in med obiskovalci promovirali zdrav življenjski slog.

Sprostitev za vse generacije

Kot uvod v dnevne aktivnosti so v avli Filozofske fakultete (FF) gostili zdrav zajtrk, ki velja za najpomembnejši dnevni obrok. Mimoidoči študentje so si lahko postregli s sadjem, jogurtom, muslijem in vsem ostalim, kar spada zraven. V nadaljevanju so na FF izvedli še delavnico o tehnikah sproščanja v stresnih okoliščinah. Na njej so študentke druge stopnje psihologije, Sandra Terplan, Nataša Divjak in Polonca Borko skupini udeleženk predstavile nekaj učinkovitih metod spoprijemanja s stresom in prikazale izvedbo nekaterih sprostitvenih tehnik.

Evolucija nas ni pripravila na dolgotrajen stres

V popoldanskih urah so predavalnice gostile še kratka predavanja, ki jih je povezovala tema medsebojnega vpliva človeškega telesa in duševnih procesov. Sanja Roškar, mag. psih. je delila svoje izkušnje o čustvenih stiskah bolnikov, ki jih najpogosteje povzroči spoprijemanje z realnostjo bolezni. “Premočna ali predolga stiska lahko ovira zdravljenje in celo povzroči ponovitev bolezni,” je opozorila. K temu je dodala, da to lahko preprečimo s tremi pristopi. Najprej naj bi podporo poiskali v svojem okolju, nato v splošnem zdravstvu, na koncu pa se lahko obrnemo tudi na strokovnjake s področja duševnega zdravja.

Stres med predavanji ni bil prisoten.
Evolucija nas ni pripravila na sodobni nivo stresa, je pojasnil dr. Andraž Stožer.

Dr. Andraž Stožer, dr. med. je razložil fiziološki pogled na stres. Ob tem je poudaril: “Ni stres tisti, ki nas ubija, temveč naša reakcija nanj.” Čeprav se je skozi evolucijo človek prilagodil na stresne situacije, se zna odzvati samo ob krajših, intenzivnih stresnih okoliščinah (npr. ko nas lovi pes). Ni pa vajen dolgotrajnega in nenehnega stresa, ki smo ga deležni v tempu sodobnega življenja.

Stres se lahko premaga z različnimi tehnikami.
Dr. Janja Tekavec je predstavila konstruktivne načine spopadanja s stresom.

Za konec je še dr. Janja Tekavec predstavila načine za obvladovanje stresa. “Imamo konstruktivne načine, denimo telovadbo in meditacijo ter nekonstruktivne, kot so uteha kajenje ali stresanje jeze nad bližnjimi,” je poudarila. Med konstruktivnimi metodami je izpostavila še samorefleksijo, dobre socialne odnose, tehnike samoregulacije, telesno vadbo, tehnike progresivne mišične relaksacije in demonstrirala nekaj tehnik sproščanja.

Večerna sprostitev

Dogajalo se je tudi v večernih urah, ko je Štuk napolnila plesna glasba, zbrani pa so se zavrteli v družbi plesalcev swinga iz plesnega društva The Swing Brats. Z učenjem novih korakov pa se je tudi zaključil letošnji Dan dobrega počutja.

 

Klara AVSEC
Klara AVSEC

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button